Pământul pentru plantarea semințelor este foarte important, dacă vrei să obții răsaduri viguroase. Lumina, căldura, ventilația aerului și apa sunt alți factori de care trebuie să ții cont și fără de care nu vei reuși să ai legumele dorite.

Folosește pământ bine afânat, de florărie, amestecat cu puțin nisip și puțină turbă. Pune în fiecare răsadniță câteva 3 – 4 degete de pământ, 2 sau 3 semințe și acoperă cu un strat fin de pământ amestecat cu nisip.

 

Este foarte important să alegi un loc bine luminat și călduros pentru răsaduri. Semințele nu vor germina fără soare și fără căldură.

Le poți ține lângă calorifere, dar nu foarte aproape, ci la o distanță de cel puțin 30 cm. Temperatura optimă de încolțire și dezvoltare a noilor plante este cuprinsă între 23 și 27 de grade. 

Cum pregătești semințele pentru plantare

Poți verifica fertilitatea semințelor, dacă pui câteva dintre ele într-un șervețel umed și apoi le închizi într-o punguță transparentă. Pune punga pe pervaz, lângă un calorifer. După aproximativ 10 zile, semințele trebuie să încolțească și vei știi că sunt bune.

Înainte de semănare, pune semințele într-o bucată de tifon fin și ține-le 10 minute în apă caldă.

Apoi culege semințele cu o pensetă din tifon și plantează-le în recipientele pregătite din timp.

Acoperă-le cu un strat foarte fin de pământ și cu o folie protectoare, din plastic transparent.

Cât de des se udă răsadnițele

Semințele trebuie udate foarte des, iar pământul trebuie păstrat ușor umed. Dacă se usucă prea repede, este bine să îl uzi și la două zile.

Folosește un recipient cu pulverizator fin, ca să nu rupi tinerele plante când încep să crească.

sursa foto: 123rf.com