Sunt ieftine și concentrate, iar parfumul lor răspândește bună dispoziție. Merită să folosești uleiurile esențiale mai des decât alte produse chimice parfumate. Cumpără câteva uleiuri esențiale de lămâie, de trandafiri, de levănțică sau alte arome care îți plac în mod deosebit și află cum le poți folosi la curățenia casei.

Parfumează detergenții lichizi

Dacă nu ești prea mulțumită de mirosul detergenților lichizi pe care îi folosești în baie sau în bucătărie, adaugă câteva picături de ulei esențial. Dar ai grijă să folosești aceeași aromă sau una complementară. Dacă detergentul tău de vase are aromă de portocale, dar nu miroase suficient de puternic, adaugă ulei esențial de portocale sau cel mult de vanilie. Tot vanilia, dar și scorțișoara se potrivesc, spre exemplu, cu detergenții cu aromă de măr.

Cum să folosești uleiurile esențiale în bucătărie

Împrospătează frigiderul

Folosește câteva picături de ulei esențial de citrice, bergamotă sau lemongrass pentru a da un parfum proaspăt și plăcut frigiderului. După ce îl speli și îl ștergi cu o lavetă curată, pulverizează interiorul cu un amestec de apă și ulei esențial și lasă-l să se usuce cu ușa deschisă. Aceste uleiuri neutralizează mirosurile mai puțin plăcute care se acumulează în frigider de la diverse mâncăruri.

Curăță bureții din bucătărie sau baie

Atât bureții de vase, care se încarcă de grăsime și reziduuri, cât și bureții din baie pot fi curățați și împrospătați cu ulei esențial de lămâie. Acesta, pe lângă parfumul proaspăt și plăcut, are și calitatea de a distruge o bună parte din bacteriile care se înmulțesc în textura umedă a bureților.

Elimină mirosurile grele de mâncare

Cele mai bune uleiuri esențiale pentru a scăpa de mirosul greu de usturoi, ceapă, pește sau alte cărnuri, sunt cele de cuișoare, scorțișoară sau citrice, mai ales cele de lămâie și mandarine. Pentru a fi eficiente, adaugă câteva picături de ulei în apa cu care speli podeaua din bucătărie, în soluțiile cu care dezinfectezi și cureți blatul mesei, tocătoarele din lemn sau chiuveta.

Neutralizează mirosul animalelor din casă

Vei scăpa de mirosul de pisică sau de câine mult mai ușor, dacă folosești ulei esențial de geranium, lămâie sau levănțică, ori de câte ori faci curățenie în casă, în special în zona în care animalele tale petrec cel mai mult timp.

Parfumează covoarele

Din cauza prafului și a umidității din casă, covoarele capătă uneori un miros greu, de care nu scapi doar folosind aspiratorul. Este indicat să le scuturi bine de praf afară, dar dacă nu reușești să faci acest lucru, curăță-le bine cu aspiratorul și apoi cu peria, iar la final presară o cantitate generoasă de praf de copt în care ai adăugat ulei esențial de mentă sau de lămâie.

Lasă praful de copt să acționeze cel puțin șase ore, apoi aspiră din nou până aduni tot praful alb. La final, vei observa că mirosul neplăcut a dispărut, iar atmosfera din casă este mult mai parfumată și relaxantă.

sursa foto: 123rf.com