Românii trebuie să facă economie la energie, iar aparatul de aer condiționat este unul dintre cei mai mari consumatori din casă. Când temperaturile cresc vertiginos și ziua, și noaptea, trebuie să găsești și alte soluții să îți răcorești apartamentul sau casa. Noi îți propunem 5 idei care nu te costă nimic și care funcționează!
Trage jaluzelele sau draperiile când soarele bate în fereastră
Dacă ai o casă orientată către răsărit sau către apus și soarele bate în ferestrele tale ore întregi, în zilele fierbinți ține jaluzelele trase. Sticla se încinge mult mai rapid decât pereții. Când ții jaluzelele trase vara, se păstrează umbră și o temperatură puțin mai scăzută în casă.
Deschide larg ferestrele noaptea să își răcorești apartamentul
Montează plase de insecte la geamuri și deschide larg ferestrele pe timpul nopții când scad temperaturile. De asemenea, în zilele noroase sau ploioase, aerisește bine casa pentru a scădea temperatura pereților. Așa îți răcorești apartamentul fără să mai dai drumul la aerul condiționat.
Umbra ziua și ferestrele larg deschise noaptea te ajută să faci o economie la energie de cel puțin 25% deoarece vei porni aerul condiționat mai rar.
Folosește cearșafuri ude
Este un truc binecunoscut de români de pe vremea când nici nu existau aparatele de aer condiționat. Umezește cearșafuri mari, stoarce-le bine și pune-le în dreptul ferestrelor deschise, acolo unde se face un mic curent de aer.
Este o soluție bună cu atât mai mult dacă ai o casă uscată. Umezeala rece te ajută să respiri mai bine, iar curentul de aer va răcori încăperea.
Amplasează un ventilator la fereastră
De cele mai multe ori, senzația de căldură sufocantă din casă este dată de faptul că aerul este mai mult static. Folosește un ventilator de tavan sau amplasează un ventilator la fereastră, pe care îl setezi la o viteză mică. Aparatul va consuma mai puțină energie decât aerul condiționat, dar va menține aerul în circulație permanentă și te vei simți mult mai bine.
Lipește folie de aluminiu pe ferestre
Dacă soarele bate ore întregi în ferestrele tale, fie dimineața, fie după amiaza, ar fi bine să lipești folie de aluminiu pe interior. Nu te costă mare lucru, doar câțiva lei! Aluminiul va reflecta razele soarelui, iar ferestrele nu vor mai transmite la fel de multă căldură spre interiorul casei.
Ideal ar fi să lipești foile de aluminiu la exterior, dar dacă nu este posibil este suficient să le lipești și la interiorul casei.
Obloanele groase sau jaluzelele cu o parte reflectorizantă sunt și ele de ajutor în perioadele caniculare!