CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

 

Când te întorci acasă de la cumpărături sau de la serviciu, este bine să dezinfectezi rapid suprafețele pe care pui mâna pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus. Iar șervețelele dezinfectante pentru acasă, pe bază de alcool, sunt o soluție rapidă și sigură.

Clanțele, ușa de la intrare, întrerupătoarele, încălțămintea, toaleta și chiuveta de la baie unde mergi să te speli sunt printre primele obiecte pe care trebuie să le cureți zi de zi, cât mai des.

De asemenea, este important să îți dezinfectezi și telefonul mobil, portofelul, geanta sau încălțămintea cu care ai ieșit afară, chiar dacă ai purtat mănuși. Mai bine să fim prevăzători, decât să ajungem în situații critice.

Cum să îți faci șervețele dezinfectante pentru acasă

Șervețelele dezinfectante din comerț distrug coronavirusul doar dacă sunt îmbibate în soluții specifice, pe bază de alcool de minimum 70%. Dar acestea trebuie aruncate după fiecare folosire și se găsesc destul de rar.

Iată cum poți face tu șervețele dezinfectante pe care să le folosești pentru igienizarea casei și pe care le poți refolosi, deoarece ele pot fi la rândul lor dezinfectate în alcool, în detergent sau în soluții de clor.

Folosește lavete de bucătărie sau șervete din bumbac, taie-le în bucăți potrivite și pune-le în cutii sau borcane cu capace care se pot închide etanș.

Cum faci soluțiile dezinfectante

Șervetele tăiate se îmbibă în soluții din alcool izopropilic sau alcool medicinal cu o concentrație de 70%, în care mai poți adăuga detergent lichid de vase, așa cum vezi și în clipul de mai sus.

Ai grijă ca șervețelele umede să stea în recipiente închise etanș, deoarece alcoolul se evaporă în câteva zile. Pe măsură ce se usucă, mai poți adăuga alcool, doar atât cât să fie ușor umede pentru a curăța suprafețele intens folosite din casă.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Cum refolosești șervețele făcute în casă

Pe măsură ce folosești aceste șervete dezinfectante și se murdăresc sau se usucă, le aduni într-o pungă de plastic. Pentru a le curăța și pentru a le refolosi, trebuie doar să le speli cu un detergent bun și concentrat, fie la mașină, fie de mână.

Lasă-le să se înmoaie 30 de minute în apă fierbinte cu detergent, spală-le, clătește-le bine și pune-le din nou în cutia etanșă cu soluție de alcool, să le ai la îndemână în orice moment.

imagine: Adina Stănilă/Libertatea pentru femei