E simplu să înmulțești Crăciunița și este bine să o faci spre sfârșitul iernii, după ce trec florile și se ofilesc frunzele colorate din vârful plantei. Chiar dacă este o plantă puțin mai pretențioasă decât altele, este ușor de înmulțit prin butași. Iată ce ai de făcut!

Cea mai simplă metodă să înmulțești Crăciunița

Steaua Crăciunului este originară din zonele umede și răcoroase ale Americii Centrale. Este o plantă iubitoare de umiditate și de răcoare, de aceea este ușor de păcălit să înflorească iarna.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Însă florile ei nu sunt frunzele roșii sau roz din vârful tulpinii centrale. Florile ei sunt micuțe, cât lăcrămioarele, de obicei de culoare alb-galbenă, și lipsite de frumusețe.

Trebuie să aștepți să se ofilească aceste flori și să cadă și frunzele colorate din vârf ca să înmulțești Crăciunița. Iar cea mai simplă metodă este butășirea.

Alege o ramură tânără, dar viguroasă, care a avut flori sau frunze colorate, și taie aproximativ 7 cm, să aibă cel puțin 4 – 5 noduri. Folosește un cutter dezinfectat să tai butașul și ai grijă să îl tai sub un nod de frunză.

Ce pământ se folosește pentru înrădăcinare

Butașii de Crăciuniță sau poinsettia, cum este numele ei științific, se pun direct într-un ghiveci cu pământ. Se folosește un compost bogat în turbă și pământ de flori hrănitor, cu puțin nisip la bază pentru drenarea apei.

Se umezește bine pământul, se înfig butașii aproximativ 3 – 4 cm și se acoperă cu un borcan de sticlă. Borcanul este foarte util să înmulțești Crăciunița cu succes! Se pune ghiveciul într-un spațiu răcoros, la fereastră, să aibă multă lumină, dar departe de calorifer sau sobă. Adaugă și stimulatori de înrădăcinare pe care îi poți găsi în magazinele de profil.

Dacă pui butașii în pământ la sfârșit de ianuarie sau în februarie, după ce au căzut frunzele, ei vor avea muguri noi în decurs de o lună și vei știi că au format rădăcini și că se vor dezvolta într-o plantă nouă.

Vezi toate sfaturile despre cum ingrijesti Craciunita!

sursa foto: 123rf.com