Trebuie să fii precaută cu hainele și lenjeria folosite de un pacient cu Covid-19. Mulți dintre noi putem sta în aceeași casă cu cineva infectat, dar dacă pacientul rămâne cel puțin 12 – 14 zile izolat într-o cameră, riscul să răspândească virusul prin strănut și tuse este mult mai mic.

În schimb, virusul se poate răspândi în restul casei din hainele lui, de pe obiectele pe care le atinge. Folosește masca medicală și mănuși când iei vesela, hainele și lenjeria folosite de persoana infectată și spală-te bine pe mâini, cel puțin 20 de secunde.

Cât timp rezistă coronavirusul pe haine

Se știe că acest virus nou, învelit într-un strat de grăsime, rezistă destul de bine pe suprafețele dure, nonporoase, cum ar fi obiectele din sticlă, metal sau plastic.

Dar și pe haine coronavirusul poate rezista de la câteva ore la 2 – 3 zile. După studiile recente, cel mai mult rezistă pe hainele de poliester și cel mai puțin pe hainele din bumbac și din lână.

Dar majoritatea hainelor pe care le purtăm este făcută din fibre sintetice, astfel că virusul nu dispare de pe haine de la o zi la alta. Trebuie să ne luăm măsuri de prevedere când luăm hainele unui pacient cu Covid-19 pentru a le spăla. Poartă mănuși și mască de protecție!

Cum trebuie igienizate hainele unui pacient cu Covid-19

O persoană infectată nu ar trebui să poarte aceleași haine de două ori. Este indicat să fie spălate zilnic, iar dacă acest lucru nu este posibil pot fi puse în saci de plastic închiși cu șnur.

De asemenea, lenjeria de pe pat ar trebui schimbată și spălată măcar la trei zile.

Hainele și lenjeria trebuie spălate la cel puțin 60 de grade Celsius pentru a se distruge complet virusul.

Sacul de plastic în care au fost puse hainele și lenjeria infectate trebuie aruncat în recipientele pentru reciclare.