Ai găsit un material frumos de vară, abandonat în sertar? Îți poți face singură o fustă deosebită, vaporoasă, lungă sau scurtă, în funcție de preferințele tale. Dacă ai o simplă mașină de cusut, treaba merge strună. Trebuie doar să fii atentă să iei măsurile corecte pentru o fustă.
Ce materiale poți să folosești
Fusta încrețită în talie trebuie făcută din materiale moi, fine, vaporoase precum cele din bumbac subțire de vară, din tul, voaluri, mătase sau vâscoză.
Nu întotdeauna găsim în magazine fusta cu buline sau fusta cu flori pe care ne-o dorim pentru vară. Dar putem încerca să o facem singure, folosind cel mai simplu model: fusta încrețită în talie cu elastic.
Măsurile corecte pentru o fustă
Circumferința taliei: se înfășoară centimetrul de croitorie pe talie în zona cea mai îngustă. Nu trebuie să plasezi centimetrul pe linia buricului, ci pe zona cea mai îngustă, acolo unde știi că va sta betelia fustei tale.
Circumferința șoldurilor: se măsoară șoldurile peste zona cea mai proeminentă a feselor. Pentru fusta încrețită în talie nu ai neapărat nevoie de această măsură, pentru că fusta va fi largă oricum, dar este bine să ți-o notezi.
Înălțimea șoldurilor: se măsoară pe laterala șoldului, între linia beteliei și circumferința șoldurilor.
Înălțimea șezutului: te așezi pe un scaun și stai drept în unghi de 90 de grade. Se măsoară distanța dintre linia taliei și scaun. Este o măsură utilă pentru diverse tipare de fuste și pantaloni.
Cât material să folosești
După ce ți-ai notat măsurile corecte pentru o fustă, trebuie să știi că ai nevoie de un material dreptunghiular cu o lățime de trei ori mai mare decât talia ta. Dacă ai un voal sau o vâscoză foarte fină și vrei ca fusta să fie mai creață, atunci poți folosi un material de 4 ori pe lățime cât talia ta.
În ceea ce privește lungimea, o stabilești după preferințe. Un material care curge frumos pe șolduri poate fi folosit pentru o fustă scurtă, cu o palmă deasupra genunchilor. Un material din bumbac sau mătase, mai plin și mai bățos, este indicat pentru o fustă mai lungă, sub genunchi.
Cum se croiește cea mai simplă fustă încrețită
Folosește un elastic lat de 3 cm, pentru a marca talia. Îndoaie partea de sus a materialului în funcție de lățimea elasticului și coase la mașină cu tiv ascuns. Trebuie să obii o betelie puțin mai lată de 3 cm în care vei introduce elasticul.
Coase apoi tivul la mașină.
Potrivește elasticul în talie după măsurile tale, să nu strângă prea mult, dar nici prea largă să nu fie. Potrivește elasticul la betelie, încheie fusta pe lateral și încheie betelia. Calcă fusta și aplatizează ușor cu fierul de călcat betelia și încrețiturile în partea de sus.
O poți purta cu o curea lată și bluze vaporoase!