Fie că îl fierbi prea puțin, fie că pui prea multă apă, orezul poate fi o provocare pentru o bucătăreasă care nu îi cunoaște toate secretele. Ca să te bucuri de orezul gustos cu care vrei să faci o salată sau o garnitură pentru legume, citește sfaturile noastre, culese de la bucătari cu experiență.

Cum se spală orezul și cât timp se lasă la înmuiat

Orezul alb trebuie spălat și clătit de cinci sau șase ori cu apă curată și rece. Astfel, vei îndepărta nu numai praful, dar și amidonul fin care transformă orezul fiert într-o pastă cu gust neplăcut.

Orezul alb cu bob lung nu trebuie înmuiat, el poate fi gătit de îndată ce a fost bine spălat. În schimb, orezul brun trebuie înmuiat aproximativ 30 de minute. Iar orezul sălbatic se ține peste noapte la înmuiat, având în vedere că învelișul lui este mai dur.

Orezul înmuiat se gătește mai ușor, absoarbe mai multă supă sau sos și are o cantitate mai mică de acid fitic, un acid care inhibă absorbția de minerale precum calciul sau fierul.

Cât orez și câtă apă?

Pentru a face orezul gustos, trebuie să știi cantitatea de apă potrivită. Multe gospodine adaugă apă din ochi, după cum spune o vorbă din popor, dar nici orezul nu se gătește bine.

La o cană de orez se pune doar o cană și jumătate de apă. Altfel, orezul va ieși prea moale și nu va avea consistența potrivită pentru o garnitură delicioasă.

La orezul brun îți trebuie mai multă apă. La o cană de orez brun se pun 2 căni de apă sau de supă.

Cum să gătești orezul gustos

Orezul trebuie fiert într-o oală largă și puțin adâncă. Se adaugă o lingură de unt sau de ulei și o linguriță de sare. Se lasă orezul la foc potrivit până când începe să fiarbă apa, apoi se pune capacul și se micșorează flacăra.

Se lasă apoi orezul să fiarbă sub capac, la foc mic, aproximativ 15 – 20 de minute, până când absoarbe toată apa.

Orezul brun are nevoie de un timp de fierbere mai îndelungat, de aproximativ 45 de minute.

Nu ridica niciodată capacul în timpul fierberii, deoarece aburii sunt cei care înmoaie bine boabele de orez și păstrează gustul bun.

Condimentele se adaugă la final, după ce ai stins focul. Puțin piper, dafin sau șofran vor face orezul gustos ca la restaurant!

sursa foto: 123rf.com

Poți servi orez cu legume alături de o salată sau o friptură.