Iaurtul pentru dulciuri poate avea orice concentrație de grăsime. Toate tipurile de iaurt pot fi folosite la dulciuri, inclusiv cele mai puțin grase. Iaurtul de vacă este cel mai accesibil și este folosit la diverse preparate, dar și iaurtul de capră este indicat, mai ales pentru înghețate și creme pretențioase.

Iaurtul din lapte de vacă, cu 3,2% sau 4% grăsime este folosit de obicei pentru aluaturile fragede de cornulețe, prăjituri cu cremă sau plăcinte. De asemenea, iaurtul este folosit și pentru aluaturile care se desfac în foi pentru că ajută la dospit și frăgezește.

Iaurturile cu un conținut scăzut de grăsime sunt indicate pentru creme și pentru înghețate, mai ales dacă dorești să pregătești dulciuri dietetice.

Iaurtul grecesc, un gust special

Indicat pentru creme și torturi, datorită texturii lui dense și fine, iaurtul grecesc este unul dintre cele mai bune ingrediente pentru dulciuri. Este de preferat cu atât mai mult pentru cremele dulci și pentru înghețate, deoarece este mai puțin acru decât iaurtul obișnuit, din lapte de vacă.

Datorită consistenței sale cremoase, el poate înlocui smântâna de gătit fiind o variantă mai sănătoasă și mai dietetică. Tot din iaurt grecesc și făină, în proporții egale, se poate face unul dintre cele mai ușoare și mai crocante blaturi de pizza, fără să mai adaugi ouă sau alte ingrediente.

Cum pregătești iaurtul pentru dulciuri

Indiferent de cantitatea de grăsime și textura lui, este bine să scurgi iaurtul într-o sită fină înainte de a-l folosi la orice preparat.

Este bine să lași iaurtul la scurs cel puțin o jumătate de oră înainte de a-l folosi, pentru că zerul poate strica gustul cremelor fine.

Singurul iaurt pe care nu trebuie să îl ții la scurs este iaurtul grecesc, dar numai cel cu un conținut mai ridicat de grăsime, care este foarte dens.

Dacă ți-am făcut poftă de dulciuri, iată și o prăjitură cu iaurt grozavă!