Toate gospodinele, care își umplu cămara cu provizii toamna, adună coaja de portocale rasă în borcane cu zahăr, să aibă un parfum dulce pentru prăjiturile de Crăciun. Iată la ce mai poate fi folosită coaja portocalie și amăruie, dar atât de aromată.

Coaja de portocale, un condiment aromat

Dă aromă zahărului brun punând în el coajă de portocală mărunțită și uscată câteva zile la temperatura camerei. Coaja de citrice va împiedica zahărul să se lipească și să se solidifice.

Pune câteva bucăți de coajă de portocală într-o sticlă cu ulei de măsline. Uleiul va căpăta o aromă deosebită, ușor fructată și amăruie fiind numai bun pentru salatele de crudități peste iarnă.

Fierbe ceaiul de plante cu tot cu puțină coaja de portocale sau de lămâi și vei vedea că va avea un gust mai delicat și mai parfumat.

Cum să o folosești la baie

În primul rând, folosește coaja de portocală pentru propria ta piele. Desprinde bucăți mai mari de pe fructe și, după ce te săpunești la duș, folosește coaja ca pe un burete și masează pielea. Căldura apei va elibera uleiurile volatile din coajă, iar acestea vor degresa și parfuma pielea.

Poți să o folosești pentru a da luciu obiectelor sanitare cromate, care sunt mai mare pline de pete de apă. Tot uleiurile din coaja de portocale sau de lămâi sunt cele care curăță grăsimea și reziduurile de săpun de pe robinete și le face mai strălucitoare.

Agață un săculeț cu bucăți de coajă de portocale în baie, de preferat deasupra dușului. Vei avea astfel un odorizant mereu proaspăt.

Parfum de citrice pentru întreaga casă

Decojește portocala astfel încât să obții bucăți mari de coajă, de preferat două jumătăți intacte, și pune puțin ulei de candelă în ele. Adaugă un mic fitil de bumbac și dă-i foc, dar ai grijă ca lumânarea improvizată să stea într-un recipient de sticlă rezistent la căldură.

Pune coji de portocală sau de lămâie în frigider, pe raftul de sus și lasă-le câteva zile să dea un parfum delicat întregului spațiu.

Combină apă și oțet în cantități egale și adaugă bucăți mai mari de coaja de portocale. Lasă soluția să infuzeze și apoi curăță cu ea obiectele sanitare, tocătoarele și ustensilele de lemn sau blatul mesei din bucătărie.

sursa foto: 123rf.com