Cenușa din lemne este o sursă foarte bună de calciu, de potasiu și fosfor, mineralele esențiale pentru dezvoltarea plantelor din grădină. Nu folosi cenușă din cărbuni pentru că nu are aceleași proprietăți și riști să sufoci plantele.

Singura cenușă bună pentru flori sau pentru legume și pomi este numai cea rămasă în urma arderii lemnelor. O poți găsi mai ușor la țară, iarna, în soba bunicilor. O poți colecta într-o cutie de metal și trebuie să o păstrezi într-un loc bine aerisit și uscat, să nu adune umezeală.

Cum să folosești cenușa din lemne

Aceasta poate fi adăugată în strat subțire la baza florilor și a legumelor, iar apoi pământul trebuie săpat și udat.

Cenușa poate fi adăugată și în compost, unde reglează ph-ul și reduce aciditatea resturilor de fructe și legume.

Fiind alcalină, cenușa ajută și la îmbunătățirea solului acid din grădină. Dacă știi că ai un pământ acid, adaugă în fiecare primăvară un strat subțire de cenușă, nisip și gunoi de păsări în zonele în care vrei să cultivi legume sau arbuști fructiferi. Sapă pământul și mărunțește bine solul să fie cât mai afânat și hrănitor.

Cenușa nu se presară niciodată peste semințele care germinează sau peste plantele tinere. Ea se adaugă numai la baza plantelor mature sau primăvara devreme, înainte de a cultiva pământul.

Ce plante se dezvoltă mai bine cu cenușă

Cenușa de lemne face minuni pentru solul în care urmează să plantezi leguminoase, legume verzi, roșii, anghinare, rucola sau rozmarin.

Cenușa poate fi adăugat ă și în cuiburile de cartofi, dar și la varză.

Un strat consistent de cenușă ajută tufele de căpșune și de zmeură și ține departe melcii care rod fructele.

sursa foto: 123rf.com