Gătește cu spor carnea tare

Carnea de vită, de curcan sau de găină de la țară este mai tare și mai ațoasă. Ca să o frăgezești, ține-o în apă rece la frigider cu o linguriță de bicarbonat. Apa nu trebuie decât să acopere carnea și e suficient să o ții o jumătate de oră astfel. Apoi scoate carnea și clătește-o cu apă călduță. Dacă vrei să faci o friptură, tamponează cu un șervețel să nu fie apoasă și pune-o în tavă cu diferite condimente.

Fasolea se fierbe cu puțin bicarbonat

Este indicat să fierbi boabele de fasole cu bicarbonat de sodiu în cea de a doua apă. În prima apă, boabele se dau în câteva clocote apoi se aruncă. La a doua apă, se adaugă o linguriță de bicarbonat și se lasă să clocotească de câteva ori. Și această apă se aruncă, boabele se clătesc cu apă caldă și apoi se gătesc, fie că faci o ciorbă sau o mâncare cu sos și carne.

Copănele crocante

Înainte să gătești copănelele, freacă-le cu un amestec de bicarbonat de sodiu și sare fină de bucătărie. Presară apoi diverse condimente pe deasupra și pune-le la cuptor sau în tigaia cu ulei încins. Vor prinde o crustă aurie și crocantă și vor fi moi și suculente la interior.

Poți face la tigaie și o minunata conopida pane!

Omletă mai pufoasă

Bate ouăle spumă și adaugă un praf de bicarbonat de sodiu așa cum ai pune sare. Apoi pune omleta în tigaie cu diverse alte ingrediente după plac, precum brânza, legume, bucățele de salam sau de cârnăciori. Omleta va fi mai pufoasă.

Mazărea se fierbe mai repede

Cercetătorii americani au studiat ce efecte are bicarbonatul la mâncare și au ales boabele de mazăre. Au pus la fiert aceeași cantitate de boabe, aceeași cantitate de apă în două recipiente, doar că într-unul dintre ele au adăugat un praf de bicarbonat. Timpul de fierbere al boabelor s-a redus la jumătate. Ei au folosit 22 g de bicarbonat la 180 ml de apă și 100 grame de mazăre.

Timpul de fierbere a fost de numai 8 minute în recipientul cu bicarbonat, față de 17 în recipientul fără. O altă veste bună este că vitaminele din mazăre nu s-au pierdut la fierberea cu bicarbonat, legumele păstrându-și aceleași calități.

foto: 123rf.com