Untura curată obținută din grăsimea de porc la tine acasă este o grăsime cu multe beneficii pentru organism. Acidul oleic și vitamina D din untură reglează producția de hormoni, ne dau energie, combat depresia și ajută la asimilarea altor nutrienți esențiali din alimente. Trebuie doar să o consumi cu moderație.

Pe lângă diverse întrebuințări din bucătărie, mai are și alte utilizări bune pentru pielea ta, pentru încălțăminte, pentru prepararea unor cosmetice simple, de casă.  

Cum să faci untura curată, imaculat de albă și fără miros

Folosește doar grăsimea curată, albă, fără miros, de pe abdomen pentru a obține o untură cât mai curată și fără miros.

Îndepărtează orice rest de carne și pielițe, pentru că acestea lasă un miros de carne prăjită în untură.

Taie slănina curată în cubulețe mici și lasă-le să stea două ore în apă rece.

Se toacă apoi la cuțit sau la mașină și se pun la topit într-o cratiță emailată sau într-un tuci de fontă.

Pune cratița la foc potrivit și lasă slănina să se topească treptat, amestecând din când în când.

După ce a fiert toată grăsimea, se ia cu lingura și se strecoară de două, trei ori printr-o sită de metal în care ai pus și o bucată densă de tifon. Untura lichidă trebuie pusă în borcan când este curată și fără reziduuri, altfel va râncezi în câteva zile.

Descoperă câteva utilizări ingenioase pentru untura de porc

Încearcă să gătești cu puțină untură în loc de ulei. Tocănițele, fripturile la tavă, cornulețele, plăcintele din carne și chiar floricelele de porumb sunt mai gustoase făcute cu untură.

Untura poate fi folosită pentru a lustrui și a menține tigăile și grătare din fontă. După ce sunt spălate, acestea trebuie unse cu untură, să nu ruginească.

Dacă te arzi la cuptor în timp ce gătești, pune puțină untură rece pe arsură pentru a calma usturimea.

Amestecă untură caldă, cu ceară albă topită și esențe parfumate de flori și toarnă amestecul, cât e cald, într-un pahar din sticlă groasă. Pune la mijloc un fir de bumbac pentru lumânări și ai obținut o lumânare 100% naturală.

Masează picioarele dureroase cu untură caldă, apoi fă o baie fierbinte cu sare. Durerea va dispărea ca prin farmec, oricât de multe ore ai stat pe tocuri.

Dacă ți se usucă mâinile de la detergenți sau de la ger, în zilele foarte friguroase, unge-le cu puțină untură și așteaptă o jumătate de oră înainte să te speli. Este foarte eficientă, dacă nu ai alte creme emoliente în casă. Repetă câteva zile acest lucru și pielea ta va deveni mai moale.

Combinată cu ceara de albine, untura face încălțămintea de piele mai rezistentă, mai ales iarna când mergi prin zăpadă și noroi. Cizmele nu se vor mai încreți, vor rezista mai bine la ger și te vor ține mai mulți ani!

foto: Shutterstock