Îmvață cum să faci tinctură de propolis acasă, din propolis de cea mai bună calitate, să nu cumperi un produs de o calitate îndoielnică din magazine. Nu toate produsele din miere, din ceară și din propolis sunt la fel de bune. Trebuie să fie certificate și să provină de la apicultori cu experiență.

”Trusa cu medicamente” din stup

Propolisul este un amestec de rășini, polen și uleiuri eterice culese de albine de pe mugurii proaspeți ai pomilor fructiferi și ai copacilor. Ele pregătesc acest propolis drept o barieră de protecție la intrarea în stup și la marginea fagurilor cu miere.

Conform celor mai noi studii, propolisul poate să combată peste 21 de bacterii, cel puțin 10 ciuperci parazite și 30 de tipuri de virusuri, protejând larvele și fagurii în care albinele adună hrana lor de bază, mierea. Datorită acestor proprietăți, propolisul și tinctura de propolis au efecte benefice asupra multor afecțiuni de care am putea suferi și noi, de la problemele de digestie și stomac, până la boli de rinichi, ficat, boli de piele, probleme cu tensiunea și cu inima. Propolisul este recomandat în cel puțin 200 de afecțiuni și ajută la vindecarea multora dintre ele.

Ingrediente necesare să faci tinctură de propolis

În primul rând, îți trebuie un propolis de foarte bună calitate, pentru că uneori se găsește pe piață propolis vechi, plin de impurități, inclusiv cu mici așchii de lemn de pe pereții stupilor, și cu o cantitate mare de ceară care îi diminuează calitățile terapeutice.

Pe lângă propolis îți mai trebuie alcool alb, transparent, de 70%, pe care îl poți găsi la farmacie și care are proprietăți dezinfectante și se folosește pentru masaj, frecții și infecții cutanate. Acest alcool nu trebuie să conțină albastru de metilen.

Iată cum să alegi un propolis de calitate:

  • Culoarea lui trebuie să fie brun – roșcată, cu mici reflexe aurii, la fel ca mierea;
  • Dacă este mult prea închis la culoare, ar putea avea o cantitate prea mare de ceară;
  • Trebuie să fie cât mai proaspăt, iar un apicultor care ține la calitatea produselor sale menționează pe etichetă în ce zonă au fost stupii și când a fost recoltat.
  • Propolisul trebuie să fie puțin mai moale, semn că are foarte puține impurități și că a fost recoltat cu o plasă specială, și nu prin răzuire.

Cum pregătești tinctura de propolis

Înainte de toate, pregătește o sticlă transparentă, curată, de mici dimensiuni, pe care o speli bine și o igienizezi cu alcool sanitar. În această sticlă pune 20 g de propolis și 100 ml de alcool alb. Agită bine sticluța, să înceapă procesul de dizolvare a propolisului. Sticluța se păstrează la rece și se agită de câteva ori pe zi.

După ce se depune ceara pe fundul sticlei și deasupra se formează tinctura de propolis, poți strecura soluția printr-un tifon steril în alt recipient din sticlă, cu un dop care se închide ermetic.

Pregătește cantități mici atunci când ai nevoie, din propolis proaspăt, și nu păstra tinctura niciodată la lumină naturală. O poți folosi atât intern, cât și extern pentru a dezinfecta înțepăturile de insecte, juliturile, coșurile sau herpesul. Este bună și pentru inflamațiile gingiilor.

sursa foto: 123rf.com