Multe prietene îmi spun ce ușor aruncă resturile de ruj, de ojă sau de farduri. Dar ele pot fi folosite să îți faci alte produse cosmetice, mult mai delicate cu tenul sau cu buzele tale, așa cum este și acest balsam de buze hrănitor.

Iată mai jos rețeta, care este foarte simplă, un cost estimativ al ingredientelor și explicații pentru fiecare în parte.

Rețeta pentru un balsam de buze hrănitor

O linguriță ulei de cocos

½ linguriță de vaselină

1/3 linguriță de ulei din sâmburi de rodie

8 – 10 perle din ceară naturală de albine

un vârf de cuțit din rujul preferat pentru culoare

10 picături de ulei esențial de citrice sau de flori

Ce alte obiecte îți mai trebuie

Ibric sau vas foarte mic din inox de bună calitate

Cutiuță sau tub de la un alt ruj/balsam de buze care s-a terminat sau care s-a învechit. Recipientul se spală cu apă fierbinte și se dezinfectează cu alcool sanitar.

Borcănele din sticlă de mici dimensiuni de 5 sau de 3 ml.

Cum se pregătește balsamul

Cumpără un ibric de inox foarte, foarte mic, cât pentru două cafele. Merită să îl ai în casă, mai ales dacă vrei să mai pregătești și alte cosmetice singură. Spală-l bine și dezinfectează-l cu alcool sanitar.

Pune în ibric primele patru ingrediente de mai sus și topește-le la bain-marie, așa cum ai văzut și în clipul nostru.

De îndată ce amestecul este omogen, ceea ce se întâmplă doar în 2- 3 minute, adaugă uleiul esențial pentru parfum și poți folosi ulei esențial de portocale, de mandarine, de trandafiri, de levănțică sau orice altă esență care îți place.

Amestecă rapid uleiul esențial, până nu se răcește balsamul și toarnă imediat în recipientele pregătite din timp. Așteaptă 10 minute să se răcească și apoi îl poți folosi.

Poți face cantități mai mari, să le oferi și prietenelor tale. Vor fi încântate să primească un balsam foarte bun, făcut din ingrediente naturale, și care le hidratează buzele și le menține moi și catifelate toată ziua!

Ce rol au aceste ingrediente

Uleiul de cocos este foarte bun pentru buze și ten, deoarece protejează de vântul aspru și menține țesuturile hidratate. O cutiuță cu ulei de cocos organic poate să coste de la 12 lei în sus, în funcție de cantitate.

Vaselina, ca și parafina, este produsă din petrol, dar nu are niciun miros. Nu se recomandă să folosești doar vaselină pură pentru ten, deoarece încarcă porii și te poți trezi cu coșuri. În schimb, face minuni pentru piele și pentru buze, în combinații cu uleiuri și alte ingrediente naturale cremoase. O cutie cu vaselină simplă costă de la 5 lei și poate fi găsită în magazinele cu produse naturiste.

Uleiul din sâmburi de rodie menține buzele catifelate și le hrănește, el fiind foarte bogat în flavonoide, vitamina C, vitamina K, folați, potasiu și vitamina B6. O sticluță începe de la 15 lei.

Perlele albe din ceară naturală sunt foarte importante pentru a da consistență acestui balsam de buze hrănitor și pentru a întări amestecul, astfel încât să îți păstreze forma de ruj. Pe de altă parte, ceara naturală pură, extrasă din stup, este un adevărat scut pentru piele și buze față de factorii nocivi din mediul înconjurător. O punguță cu perle albe de ceară costă de la 5 lei.

Cu toate aceste ingrediente poți face cantăți mai mari de balsam pe care îl poți păstra la rece, în frigider, pentru a-l oferi prietenelor tale!

foto: Adina Stănilă

Imagine: Libertatea pentru femei/ Adina Stănilă