Fin și crocant, pesmetul poate fi folosit la numeroase preparate, și dulci și sărate. Află cum să faci pesmet foarte ușor acasă, de la trucul cel mai rapid, până la diverse utilizări inedite.

Cumpără pâine uscată și prăjită

Cea mai bună pâine pentru pesmet va fi întotdeauna pâinea uscată de câteva zile, care are un procent foarte mic de umiditate. Poți să faci pesmet din orice fel de pâine, ba chiar pesmetul din pâine neagră sau din pâinea cu semințe este mai gustos, decât cel din pâinea albă.

Pentru a face pesmet acasă în câteva minute, nu trebuie decât să treci pe la brutăria din cartier și să cumperi pâine deja prăjită și uscată. Se găsește și în supermarket și este foarte ieftină.

Feliile de pâine uscată nu trebuie decât puse la robot pentru a le mărunți fin sau pot fi date pe răzătoarea fină. Așa obții pesmet în câteva minute.

Cum să faci pesmet din pâinea congelată

Nu este nevoie să aștepți câteva zile să se usuce pâinea și apoi să o coci la cuptor, ca să obții pesmet.

Rupe în bucăți mici, cât un degetar, câteva chifle sau câteva felii de pâine, pune-le într-o pungă la congelator și așteaptă să înghețe bine până a doua zi.

Apoi mărunțește-le la robot și obții rapid pesmet.

Cum să faci pesmet din pâinea coaptă la cuptor

Rețeta clasică de pesmet presupune să aștepți câteva zile, să lași pâinea feliată să se usuce singură într-o pungă de hârtie, unde nu mucegăiește. Apoi, pâinea se coace pe hârtie de copt la cuptor, la cel puțin 180 de grade, timp de 30 de minute.

Se lasă să se răcească bine și să se întărească, apoi se mărunțește la robot.

Trucuri și sfaturi utile pentru pesmet

Odată ce înveți să faci pesmet din pâinea veche, vei observa că nu mai arunci nicio coajă, oricât de uscată ar fi. Pesmetul, depozitat în pungi de hârtie sau borcane de sticlă, în spații bine uscate, se poate păstra luni de zile.

Pesmetul se poate amesteca cu diverse condimente să fie mai gustos când îl folosești la o friptură sau la paste. Spre exemplu, poți adăuga piper măcinat fin, boia de ardei, sare, verdețuri mărunțite, usturoi sub formă de pudră sau chiar parmezan bine uscat și dat pe răzătoare.

Pesmetul aromat dă o savoare deosebită la paste, la fripturile făcute în tavă la cuptor, la supe, la salatele de crudități, la preparatele din pește sau lasagna.

Legumele la grătar sau la cuptor, presărate din belșug cu pesmet sunt mult mai apetisante pentru copii.