Borcanele cu pepene roșu murat vor arăta de-a dreptul apetisant printre borcanele tale cu murături de tot felul: castraveți, conopidă sau gogonele. Merită să pui felii de pepene roșu la murat pentru iarnă, deoarece este foarte gustos, își păstrează culoarea roșie apetisantă și este bogat în vitamine!

Ce beneficii are pepenele murat

Pepenele roșu murat este o rețetă tradițională din nordul Moldovei și mulți dintre noi, cei care am avut bunici prin Bucovina, ne aducem aminte de feliile de pepene acrișor pe care îl servea bunica în lunile de iarnă.

Pepenele roșu pus la murat capătă un gust dulce-acrișor și totodată o aromă apetisantă datorită usturoiului și cimbrului. Este o murătură surprinzătoare pentru cei care nu au mai mâncat niciodată, cu atât mai mult cu cât se murează cu tot cu coajă și se consumă ca atare.

Coaja devine crocantă și are un gust acrișor, aromat cu usturoi, iar miezul roșu rămâne dulce-acrișor, completând o salată de murături asortate într-un mod de-a dreptul apetisant.

Dacă vrei să faci pepene roșu murat pentru iarnă, trebuie să știi că are și numeroase beneficii pentru sănătate:

  • Este bogat în vitamina C, care stimulează imunitatea și ajută rezistența organismului;
  • Este o sursă bună de fier, care este asimilat în totalitate de organism, cu atât mai mult cu cât sucul acestei murături este bogat în vitamina C;
  • Conține licopen, specific tuturor fructelor roșii, un antioxidant puternic care susține imunitatea și previne afecțiunile sezonului rece, dar și unele forme de cancer sau de boli gastrice;
  •  Este bogat în colină, substanță care susține activitatea musculară, învățarea, memoria, dar și un somn odihnitor;
  • Este bogat în apă și electroliți care mențin organismul bine hidratat, chiar dacă este un pepene pus la saramură;
  • Previne și calmează durerile musculare, un beneficiu în plus pe timp de iarnă când avem mai des dureri articulare și musculare din cauza frigului.

Este bine să mai știi că pepene roșu murat se păstrează foarte bine la saramură și nu face floare, chiar dacă ai deschis borcanul și îl consumi mai târziu. Dar este important să îl ții la frigider, după ce ai luat deja o porție din borcan.

Cum să faci pepene roșu murat

Ingredientele necesare:

  • 1 pepene mare proaspăt și bine copt
  • cimbru
  • usturoi
  • o bucățică de hrean
  • tulpini de mărar cu flori uscate
  • sare
  • apă rece
  • un borcan de 5 litri

Mod de preparare:

Se spală bine pepenele și se taie felii rotunde, apoi fiecare felie se taie în triunghiuri.

Se pun crenguțe de mărar pe fundul borcanului și 2 – 3 căței de usturoi.

Se așază apoi triunghiurile de pepene și se pune printre ele cimbru, mărar cu floare bine uscat și usturoi.

Peste feliile de pepene se pun mai multe tije de mărar să țină feliile în saramură.

Se prepară saramura din 1 lingură de sare grunjoasă neiodată la 1 litru de apă. La un borcan de 5 litri se folosește 3,5 litri de saramură care trebuie să acopere toate feliile de pepene.

Se leagă borcanul cu celofan umezit și bine întins.

Se lasă în cămară la rece și se servește iarna cu murături asortate la fripturi de porc sau de pasăre, la tocănițe sau preparate cu carne tocată.