Carnea de pui este cea mai consumată în România, este accesibilă și gustoasă. Iar dacă știi cum să faci marinată pentru carnea de pui, vei avea o friptură delicioasă și moale inclusiv a doua zi după ce ai gătit-o.

Pieptul de pui are un gust fad și nu este prea gustos, dacă îl pui ca atare pe grătar sau la cuptor. Nici copănelele nu sunt prea savuroase, dacă le prăjești fără să le ții într-o marinată aromată înainte.

Carnea de pui este mult mai apetisantă, dacă este marinată timp de minimum 4 – 6 ore înainte de a fi gătită. De preferat, este să păstrezi carnea în marinată cu o seară înainte, la frigider.

3 tipuri de marinată pentru carnea de pui  

Marinata acidă

Aceasta are la bază un acid, fie el zeamă de lămâie, vin alb, oțet balsamic sau iaurt. Acidul din aceste soluții înmoaie proteinele și fibrele din carne. Dar soluțiile acide nu se folosesc ca atare, ci diluate cu un ulei. Poți folosi ulei de floarea soarelui sau ulei din germeni de porumb.

Raportul este de 2 – 1 sau 3 – 1 cantități de ulei versus acid, depinde cât de acră este soluția acidă. Spre exemplu, dacă vrei să faci o marinată pentru carnea de pui din lămâie, folosește 2 ceșcuțe de ulei de floarea soarelui la o ceșcuță de zeamă de lămâie. Dacă vrei să faci o marinată cu oțet balsamic, atunci trebuie să folosești 3 părți de ulei la o parte de oțet.

Marinata enzimatică

Acest tip de marinată folosește enzimele pentru a înmuia fibrele și grăsimea din carnea de pui. Spre exemplu, poți folosi roșii bine coapte și zdrobite sau suc de roșii, fructe de kiwi bine coapte sau suc de ananas. Acestea se combină cu puțin ulei pentru a obține o pastă cât de cât cremoasă cu care se unge carnea de pui.

Marinata pe bază de ulei

Acest tip de marinată se face din ulei și ierburi aromatice, la care se mai poate adăuga usturoi sau ceapă feliate foarte subțiri. Carnea de crestează ușor și se unge cu această marinată aromată, se lasă câteva ore, apoi să scurge și se gătește fie la cuptor, fie pe grătar.

Marinata de la carnea de pui se aruncă

Unele gospodine consideră că vor obține o friptură mult mai aromată și suculentă, dacă păstrează marinata și o folosesc pentru a găti carnea de pui la cuptor sau la aburi. Dar bucătarii șefi ne recomandă să aruncăm marinata.

Carnea de ține întotdeauna la marinat în frigider, într-un bol acoperit, peste noapte. Bucățile de pui cu os se marinează mai bine timp de 10 – 12 ore, iar bucățile de pui fără os se marinează timp de 4 – 6 ore.

Sucul care se lasă din carne, în timp ce se marinează, se aruncă, deoarece există riscul să se dezvolte anumite bacterii, chiar dacă este ținut la frigider. Pentru siguranța ta, este bine să îl arunci. Apoi carnea se presară cu mirodenii și se gătește la cuptor, la grătar sau în tigaia cu ulei încins, după preferințe.  

Cum se menține friptura de pui suculentă pentru a doua zi

Orice friptură care a fost inițial marinată va fi mai fragedă și mai suculentă, după ce este gătită. Uneori, însă, dacă o prăjești prea tare sau o gătești pe grătar, este posibil să se mai usuce până a doua zi.

De aceea, se recomandă o saramură delicioasă cu puțină apă sau supă de legume, sare, usturoi și iaurt, cu ierburi aromatice sau simplă… în funcție de preferințe. În această saramură, friptura va rămâne delicioasă și moale a doua zi și va fi la fel de apetisantă, atunci când o reîncălzești.

foto: Pexels.com