În zilele reci de iarnă, o ciorbă de burtă delicioasă, catifelată, un pic acră și fierbinte este tot ce ai nevoi să te încălzești și să te hidratezi.
Jurnalistului american Seth Kugel i-a plăcut în mod deosebit această ciorbă și o lăuda în articolul de călătorii pe care l-a scris despre România în publicația ”New York Times”. El a gustat ciorba după câteva zile la ski pe Valea Prahovei. Sigur că și în China sau în Taiwan se pregătesc supe și fierturi gustoase din burtă de porc, dar ciorba românească de burtă are specificul ei aparte.
Ce trucuri trebuie să știi pentru o ciorbă de burtă delicioasă
Conform rețetei originale, ai nevoie de supă de carne, de preferat o supă făcută din picioare de porc sau de vițel. În această supă poți să fierbi apoi legumele și fâșiile subțiri de burtă, pentru a obține un preparat cât mai gustos.
Când se adaugă ceapa și usturoiul
În al doilea rând, legumele cele mai aromate și cele mai bune pentru ciorba de burtă sunt rădăcinoasele albe, morcovii, ceapa și usturoiul. Pentru culoare, poți adăuga ardei roșu tăiat fâșii subțiri.
Ține cont că ceapa și usturoiul nu se adaugă în același timp. Ceapa se călește puțin și se adaugă în ciorbă după ce au fiert bine celelalte legume.
Usturoiul bine pasat și dat printr-o strecurătoare fină se amestecă cu ouăle bătute și cu smântâna pentru a obține un mujdei foarte fin. Acesta se încălzește treptat, lingură cu lingură, cu supa caldă din oală și se adaugă apoi în ciorbă, astfel încât să nu se coaguleze oul. Nu uita că mujdeiul se adaugă după ce ai stins focul și ciorba s-a mai răcorit puțin.
Ce este mai bun: oțetul sau lămâia?
O ciorbă de burtă delicioasă trebuie să fie acră. Este o ciorbă grasă datorită smântânii și grăsimii pe care și-o lasă carnea, de aceea trebuie dreasă cu acreală, cum se spune popular. Românii au folosit de la bun început oțet din vin și fără el nu prea iese ciorba bună.
Recent, a început să se folosească și zeama de lămâie, dar aceasta are un gust acru mai puțin intens. Dacă vrei să fie cu adevărat bună ciorba, folosește o cantitate mai mică de oțet și completează cu lămâie, dacă vrei să fie cât mai acrișoară.
Și nu uita să folosești doi foi de dafin și boabe de piper negru, să fie cât mai aromată!