Iată, pas cu pas, cea mai bună metodă să faci jumări crocante și delicioase, cum să alegi slănina, cum să o pregătești și cum să folosești apoi jumările și untura bună care îți rămâne.

Cum alegi slănina din care faci jumări

Cere de pe la rudele de la țară care au tăiat porcul sau caută prin carmangerii felii groase de slănină curată, albă și proaspătă. Slănina trebuie să aibă aproximativ 2 degete sau vreo 3 cm grosime, să aibă șuvițe subțiri de carne, care dau și ele gust bun, și să aibă un miros proaspăt și dulce.

Tigaia sau oala pentru jumări are secretul ei

Dacă vrei să faci jumări bune, ai mare grijă ce oală folosești, pentru că slănina trebuie prăjită câteva ore și multe bucățele se lipesc de fundul oalei.

Evită oalele moderne din teflon sau inox. Îți trebuie o oală de tablă, cu fund dublu, sau o cratiță zdravănă, cum aveau bunicile noastre. Sau, cel mai bun, ar fi un ceaun sau o tigaie din fontă.

La final, ține cont că oala folosită trebuie curățată cu buretele de sârmă de grăsimea lipită.

Cum se topește slănina

Pe vremuri, bunicile noastre topeau slănina în ceaun cu apă. Dar mai nou, ca să fie și mai bune jumările, se pune o cantitate egală de apă și lapte.

Spre exemplu, dacă ai un kilogram de slănină tăiată cubulețe, poți folosi 200 ml apă și 200 ml lapte.

Slănina se lasă la foc potrivit, în apă și lapte, până începe să fiarbă. Treptat, laptele se coagulează, apa se evaporă, și se topește grăsimea curată. Trebuie să amesteci ușor cu o lingură de lemn, să nu se lipească bucățălele de slănină de vas.

Cum știi când sunt gata jumările

Un kilogram de slănină tăiată cubulețe se topește aproape într-o oră. Când jumările prind culoare brun-roșiatică, miros frumos și devin crocante, atunci știi că sunt gata.

Jumările fierbinți se scot cu spumiera, se lasă să se scurgă de grăsime într-o strecurătoare mare și se pun la uscat într-o tavă pe un strat de hârtie de bucătărie.

Cum se strecoară untura

Grăsimea topită este o grăsime curată și bună, din care vei face untură albă și gustoasă pentru tot felul de preparate, inclusiv pentru celebrele cornulețe fragede cu untură.

Grăsimea din tigaie se lasă să se răcorească puțin și se strecoară foarte bine prin sită și tifon, să nu mai rămână niciun fir de arsură.

Se pune în borcane de sticlă și se lasă să se răcească fără capac. Apoi se ține într-o cămară rece sau în frigider, cu capac și un strat fin de sare pe deasupra.