Evită să mai folosești fertilizatori chimici pentru florile din ghivece sau pentru florile din grădină pe timpul verii. Când soarele arde pământul și florile au nevoie de ajutor, este mult mai indicat un îngrășământ pentru flori din ingrediente naturale. Iar cojile de ceapă au numeroase beneficii pentru plantele tale.

Ingredientele benefice din cojile de ceapă

Indiferent de soi, cojile de ceapă sunt bogate în nutrienți și minerale pentru plante

Ceaiul din coji de ceapă este folosit din vechime pentru proprietățile lui terapeutice. El are efect diuretic, expectorant, antitusiv, dar și antitrombotic. Se recoamandă mai ales toamna și iarna pentru a combate febra, tusea și gripa.

Dar infuzia din coji de ceapă poate fi folosită și ca îngrășământ pentru flori. Este unul dintre cei mai buni fertilizatori de origine vegetală atât pentru plantele din ghivece, cât și pentru florile din grădină sau pentru legumele din solar.

Cojile de ceapă conțin diverse substanțe hrănitoare precum vitamine din grupul B, acid ascorbic, caroten, bor, fier, tocoferol sau mangan.

Decoctul de ceapă va stimula creșterea plantelor, dezvoltarea legumelor și coacerea lor, dacă îl folosești în solar. Mai mult decât atât, cojile de ceapă pot proteja plantele împotriva dăunătorilor precum afidele și puricii de frunze.

Cum să faci decoct din coji de ceapă pentru flori

Adună cojile subțiri de la ceapa galbenă sau ceapa roșie. Decoctul se face din 20 de grame de coji și 5 litri de apă clocotită.

Se pun cojile de ceapă într-un borcan mare de 5 litri, se toarnă peste ele apa clocotită și se lasă să infuzeze timp de 3 zile într-un loc răcoros. Borcanul se acoperă cu o farfurie mică, nu se pune capac.

Cum se folosește acest îngrășământ pentru flori și legume

Soluția din coji de ceapă se folosește diluată în proporție de 1/5. Așadar, din cei 5 litri de soluție concentrată vei obține 25 de litri de apă cu decoct din coji de ceapă cu care poți uda florile și legumele.

Soluția se aplică o dată pe săptămână, atât la flori și cât la legume. Dacă observi diverși dăunători pe frunzele legumelor, cum sunt afidele verzi, păduchele alb lânos, purici negri sau roșii, paianjeni, soluția de ceapă va îndepărta dăunătorii și va ajuta legumele să își revină.

În zilele caniculare, stropește cu acest îngrășământ pentru flori numai seara sau dimineața foarte devreme, înainte să se încingă pământul.