Cu toții am vrea să ne impresionăm prietenii când îi invităm la grătar, să facem cele mai gustoase și suculente fripturi. Iată câteva secrete care te vor ajuta să pregătești cele mai apetisante preparate la grătar, indiferent de rețeta, condimentele și baițurile pe care le folosești.

  1. Încinge grătarul înainte să pui carnea, astfel friptura se va coace mai repede, va fi crocantă la exterior și suculentă la interior. Același sfat se aplică și pentru grătarul cu lemne și cărbuni, și pentru grătarul electric.
  2. De îndată ce grătarul este încins, curăță bine fiecare gratie cu o perie specială din sârmă, să înlături resturile de grăsime și carne arsă. Este foarte important ca grătarul să fie bine curățat și să nu se lipească friptura de partea metalică. Dacă nu ai perie de sârmă la îndemână, poți să folosești folie de aluminiu făcută ghem pe care o poți manevra cu ajutorul cleștelui pentru carne.
  3. Pune friptura pe grătar direct din frigider. Nu este nevoie să aștepți să se încălzească la temperatura camerei, dar nici înghețată nu trebuie să fie. Dacă bucățile de carne sunt reci, se formează mai ușor o crustă crocantă pe deasupra, iar sucul gustos se păstrează la interior.
  4. Folosește sosurile potrivite pentru marinare în funcție de tipul de carne pe care vrei să îl gătești. Marinatele cu prea mult suc de lămâie sau cu prea multe zaharuri ard imediat pe grătar și dau cărnurilor un gust amărui. Nu adăuga nici sare la marinate sau pe carne, înainte de a o frige. Sarea întărește friptura și își pierde suculența.
  5. Ferește-te să ungi cu ulei sau cu grăsime grătarul. Mai bine ungi cu puțin ulei direct legumele sau carnea, pentru a se coace perfect.
  6. Controlează focul și ai grijă ca flăcările să nu atingă carnea. Arsura are gust neplăcut și este, de obicei, toxică pentru organism.

sursa foto: Flickr.com