Cuprins
Gospodinele chibzuite nu aruncă niciodată cojile de fructe. Cele care au grădină știu să le folosească pentru compost și să își facă singure un sol deosebit de nutritiv pentru legume sau pentru flori. Dar cojile de fructe pot fi folosite drept fertilizatori și pentru plantele din ghivece.
Nu le mai arunca, deoarece sunt bogate în săruri minerale de care plantele tale au nevoie și reprezintă o soluție gratuită și ușor de folosit pentru a obține flori mai frumoase și mai sănătoase în ghivece.
Cojile de fructe, bogate în potasiu
Potasiu este deosebit de important pentru creșterea și dezvoltarea plantelor, fie ele flori de ghivece, plante de grădină, legume sau pomi fructiferi. Toate cojile de de fructe conțin procente importante de potasiu. Iar acest mineral este, poate, cel mai important dintre cele 3 minerale esențiale pentru plante, alături de fosfor și azot.
Azotul este important pentru dezvoltarea frunzelor și a creguțelor, menține frunzele sănătoase și verzi.
Fosforul este important pentru dezvoltarea rădăcinilor și a întregii plante. El ajută plantele să crească viguroase și să fie mai rezistente la secetă sau la insectele dăunătoare.
Azotul și fosforul se găsesc în concentrații mai mici în cojile de fructe. În schimb, potasiul este un mineral care abundă în multe fructe și mai ales în cojile pe care uneori le curățăm și le aruncăm la gunoi.
Potasiul:
- Ajută fotosinteza
- Stimulează absorbția de apă și nutrienți
- Ajută la formarea florilor și a fructelor
- Fortifică plantele și le face mai rezistente
- Apără sistemul imunitar al plantelor care devin mai rezistente la fungi și dăunători
- Ajută fructele să se coacă și să fie mai gustoase.
Top 10 fructe și legume bogate în potasiu
Iată ce fructe poți folosi pentru a pregăti fertilizatori bogați în potasiu. Acest mineral să găsește în pulpa fructelor, dar mai ales în coaja lor.
Câte miligrame de potasiu are o porție medie de:
- Avocado – 973 mg potasiu
- Banane – 517 mg potasiu
- Zucchini – 512 mg potasiu
- Castravete – 442 mg potasiu
- Dovleac – 404 mg potasiu
- Mango – 276 mg potasiu
- Mere – 193 mg potasiu
- Morcovi – 193 mg potasiu
- Pepene roșu – 169 mg potasiu
- Lămâi – 80 mg potasiu
Cojile de fructe, minerale esențiale pentru plante
Pe lângă potasiu, cojile de fructe și legume conțin o serie de săruri minerale secundare nutritive pentru plante și pomi. Cele mai importante dintre acestea sunt calciul, magneziul și sulful.
Așa cum organismul uman folosește calciul pentru oase și tendoane mai rezistente, și plantele folosesc calciul pentru membrane și pentru pereții celulelor. Calciul este important în mod deosebit pentru răsadurile tinere sau pentru lăstarii cruzi, care au nevoie să crească rezistenți.
Magneziul face parte din miezul celulelor de clorofilă și activează enzime care ajută la dezvoltarea plantelor și la o mai bună absorbție a nutrienților.
Sulful ajută la coacerea fructelor și la formarea semințelor.
Cum să folosești cojile de fructe pentru a hrăni plantele
Mineralele esențiale din cojile de fructe se eliberează lent. Ele au o acțiune mai lentă, decât fertilizatorii chimici pe care îi cumperi din magazinele fitosanitare. De aceea, este bine să folosești cojile de fructe tot timpul anului pentru a-ți hrăni plantele, dar nu oricum!
Dacă îngropi coji de fructe în ghivece sau dacă le pui deasupra pământului este posibil să mucegăiască și să afecteze rădăcinile. Dacă le folosești în grădină pentru legume sau flori, vor mucegăi sau vor atrage melcii și limacșii care îți vor distruge plantele.
Cea mai bună metodă este să folosești infuzii din coji de fructe pentru plante.
Adună diverse coji de la fructele pe care le consumi în decurs de 2 – 3 zile, taie-le în bucăți mici și păstrează-le la frigider, într-un borcan. Apoi toarnă peste ele apă fierbinte și lasă borcanul la temperatura camerei timp de 24 de ore să infuzeze.
O cantitate de 200 grame de coajă tocată este suficientă pentru 1 litru de apă. După 24 de ore, strecoară cojile și folosește infuzia să uzi florile din ghivece sau plantele din grădină.
Infuziile din coji de fructe pot fi folosite tot timpul anului, nu doar primăvara sau toamna. Ele hrănesc plantele lent, dar după două luni rezultatele încep să se vadă, vei avea frunze mai mari și lucioase, flori mai frumoase și legume mai bogate!