Comenzile on-line ne ajută să facem cumpărături în siguranță, dar nici acestea nu sunt 100% sigure. De aceea, înainte de a deschide pachetul cu alimente, trebuie să îl dezinfectezi cu soluții specifice.

De asemenea, toate pachetele din interior și anume alimentele ambalate trebuie și ele dezinfectate cu spirt și lăsate în balcon câteva ore, dacă este posibil, înainte de a le băga în frigider.

Fructele trebuie spălate imediat cu jet de apă puternic. La fel și legumele și verdețurile.

Cum faci cumpărături în siguranță în magazine

Coronavirusul nu se transmite prin alimente, decât dacă acestea au fost manevrată de o persoană bolnavă și contagioasă, iar tu iei contact cu ele la scurt timp după aceea!

Alege magazinele mai mici sau magazinele în care intră puțini oameni. Ferește-te de cozi și aglomerație.

Poartă mască și mănuși de protecție.

Ia cu tine șervețele antibacteriene sau un pulverizator cu dezinfectant.

Dezinfectează mânerele coșului de cumpărături.

Dezinfectează la raft alimentele ambalate pe care vrei să le cumperi. Nu știi niciodată cine a mai pus mâna pe un pachet de zahăr sau pe cutia de suc și putea lăsa acolo o amprentă plină de virusuri. Sunt mulți purtători de coronavirus care au simptome ușoare și nu își dau seama că au fost infectați deja!

Fructele și legumele se manevrează doar cu mănuși. Alege de preferință fructe și legume cu coajă care pot fi spălate bine acasă.

Fructele și legumele se spală foarte bine acasă, după ce te-ai spălat pe mâini cu apă și săpun. Nu este bine să consumi produsele aduse din oraș fără să te dezinfectezi pe mâini sau fără să le speli cât mai bine posibil. 

Citește și ce spune secretarul de stat Raed Arafat despre consumul de alimente și pericolul de transmitere a coronavirusului!

Acasă, mai poți spăla cu apă și detergent de vase toate ambalajele din plastic sau metal: sticle, conserve, cutii și pahare din plastic.

Alimentele ambalate în hârtie cerată, folie de aluminiu sau carton pot fi dezinfectate cu o lavetă înmuiată în alcool sanitar și lăsate câteva ore într-un loc unde nu le atinge nimeni, înainte de a le pune la frigider.

Și ouăle pot fi spălate cu un burete curat, cu apă și detergent de vase. Coaja și membrana care protejează albușul nu lasă să pătrundă detergentul, dacă nu este crăpată.

Cum să cumperi pâine în siguranță!

Majoritatea oamenilor cumpără acum pâine ambalată direct din fabrică, pe o linie industrială unde nu este atinsă de nimeni. Este soluția cea mai sigură.

Dar, dacă mergi la o brutărie, poți cumpăra pâine dacă respecți următoarele reguli:

Pune mâna pe pâine doar cu mănuși în mâini. Și mănușile pot fi dezinfectate cu gel sau alcool, dacă treci dintr-un magazin în altul și pui mâna pe diverse obiecte, pe coșuri și mânerele de la uși.

Cum ajungi acasă, spală-te pe mâini și pune pâinea în cuptorul cu microunde, la minimum 70 de grade Celsius pentru 4 minute. Organizația Mondială a Sănătății subliniază că majoritatea virusurilor, inclusiv coronavirusurile sunt distruse în cuptorul de acasă la o temperatură de minim 70 de grade Celsius.

Scoate mănușile, spală-te bine pe mâini și ambalează pâinea în hârtie, după ce s-a răcit.

Dacă nu ai cuptor cu microunde, poți flamba pâinea la flacără deschisă, pe aragaz, ținând-o cu furculițe. Insistă pe toate părțile și flacăra va distruge bacteriile și virusurile de pe suprafața pâinii.

sursa foto: 123rf.com