Cea mai bună vinegretă trebuie să fie combinația perfectă dintre ulei și oțet. Regula de bază este să folosești o lingură de oțet la 2 linguri de ulei. Iar celelalte condimente se adaugă în funcție de preparatele la care folosești vinegreta.

Câteva trucuri pentru cea mai bună vinegretă

Folosește întotdeauna ulei de măsline de calitate și oțet din vin sau oțet din mere.

Pe lângă oțet, se mai poate folosi zeamă de lămâie proaspăt stoarsă, niciodată suc de lămâie sintetic sau sare de lămâie.

Se mai poate folosi ulei din sâmbure de struguri, ulei de susan sau de nucă, dar în cantitate mică, doar pentru a da un gust mai deosebit vinegretei.

Oțetul se alege în funcție de tăria și de gustul lui. Pentru o vinegretă bună de friptură și grătar, se alege un oțet din vin roșu, mai tare și mai înțepător. Pentru o vinegretă potrivită pentru legume, se alege mai degrabă un oțet de mere, mai slab și mai aromat sau un oțet îndulcit cu puțină miere.

Cea mai bună vinegretă trebuie să aibă și o culoare potrivită, pe care o primește tot de la oțet. Vinegreta de culoare închisă se potrivește cu carnea, iar cea deschisă la culoare, merge la salate.

Vinegreta este o emulsie instabilă care tinde să se separe, după ce ai amestecat-o. De aceea, este nevoie să adaugi un gălbenuș de ou crud sau o linguriță de maioneză. Oul taie din acreala oțetului, echilibrează emulsia și îi dă un gust mai plin și mai onctuos.

Pentru o vinegretă stabilă mai poți folosi pastă de muștar de calitate, precum muștarul de Dijon.

Cea mai simplă metodă să faci vinegreta

După ce ai toate ingredientele la îndemână, pune-le într-un borcan îngust și înalt, cu capac etanș.

Poți adauga sare, usturoi frecat fin, oregano, tarhon, mărar, un strop de zahăr, miere, scorțișoară sau alte mirodenii pe gustul tău.

Ca regulă generală, la carnea fadă de pui și de curcan, se folosesc mai multe mirodenii aromate. La carnea de porc se folosesc mai puține mirodenii, de obicei doar usturoi și piper.

Când toate ingredientele sunt în borcan, se agită puternic într-un singur sens pe cât posibil până e formează emulsia.

sursa foto: Shutterstock