Rețeta unui cașcaval de casă bun nu este deloc dificilă, dar trebuie să ții cont de câteva sfaturi importante. Fără ingrediente bune și naturale, nu vei obține un gust autentic și textura specifică de cașcaval bun pentru sandviciuri sau pentru pizza.
Ce ingrediente sunt necesare pentru un cașcaval de casă autentic
Înainte de toate, pentru un cașcaval bun trebuie să ai lapte de vacă de la țară, de la producătorii locali, un lapte gras și bun, care nu a fost procesat. Laptele din comerț din care este extrasă cea mai mare parte de grăsime nu te ajută să faci un cașcaval de casă bun.
În al doilea rând ai nevoie și de brânză de vaci proaspătă, grasă, așa cum o făcea bunica la țară.
Și, în al treilea rând, ai nevoie de unt bun, de calitate, de 80% grăsime.
Grăsimea din lactate, din lapte și unt te ajută să obții consistența onctuoasă și fină a cașcavalului.
Iată și proporțiile ingredientelor:
900 ml lapte gras de vacă
500 gr brânză de vaci grasă
50 g unt de 80% grăsime
1 ou
½ linguriță de bicarbonat
½ linguriță de sare
Cum pregătești cașcavalul
Modul de preparare este foarte simplu. Se pune laptele la încălzit și, după 2 minute, se adaugă brânza și se amestecă bine până începe să se separe grăsimea de zer. Laptele nu trebuie să clocotească. După ce s-a separat zerul, se pune totul la scurs în strecurătoare.
Apoi se topește untul în câteva secunde la microunde și se amestecă cu oul bătut, cu sarea și bicarbonatul. Oul dă o culoare frumoasă la un cașcaval de casă și are rol de omogenizare.
După ce s-a scurs mare parte din zer și doar mai picură, se pune untul topit cu oul într-un vas de sticlă sau din silicon, se adaugă brânza. Vasul se pune la bain-marie și se amestecă energic pentru a deveni toată compoziția foarte fină. Apoi se lasă să se răcească, se pasează cu o lingură de lemn curată și se păstrează la frigider pentru a se întări bine.
foto: Shutterstock