Cuprins
Aluatul de post se face foarte ușor și se folosește deopotrivă pentru preparate dulci sau sărate. Poți pregăti tot felul de gustări, de la sărățele cu chimen, la pizza, gogoși sau plăcinte. Iată câteva trucuri care te ajută să obții aluatul de post fraged și cum îl poți folosi în diverse rețete.
Aluatul de post. Ingredientele de bază
În perioada postului trebuie să ne abținem de la unt, lapte, ouă sau untură, ingrediente pe care le folosim de obicei când pregătim aluaturile pentru plăcinte, cozonaci, gogoși sau tarte sărate. Dar toate aceste mâncăruri gustoase pot fi făcute și cu aluat de post, chiar dacă este un aluat foarte simplu.
Ca regulă de bază, aluatul de post se face doar cu apă călduță, drojdie și făină. Acestea sunt ingredientele principale. Cu cât este drojdia mai proaspătă și mai aromată, cu atât iese și aluatul de post mai bun și mai bine crescut.
Însă mai există câteva ingrediente care ne ajută să pregătim aluatul de post fraged. Făina, apa și drojdia nu sunt suficiente, mai ales dacă vrei să gătești o plăcintă bună sau o prăjitură cu mere.
Cum faci aluatul de post gustos și fraged
Apa în care ai fiert cartofii
Dacă mănânci adesea piure din cartofi și puțin ulei, folosește apa în care ai fiert cartofii (decojiți) pentru a pregăti aluatul de post. După ce apa se mai răcorește și ajunge la o temperatură călduță, adaugă drojdia, apoi făina și un strop de sare.
Amidonul și glucidele din apa în care ai fiert cartofii vor ajuta aluatul să dospească mai repede și să crească mai pufos. Aluatul va avea și un gust ușor mai dulceag și va fi mai fraged când se coace.
Bicarbonat de sodiu în loc de drojdie
Aluatul de post care se folosește de obicei la prăjiturile cu mere, cu nucă, cu stafide sau cu rahat, se poate face cu bicarbonat de sodiu în loc de drojdie. La o cantitate de 500 grame de făină se folosește o linguriță plină de bicarbonat, șase linguri de zahăr, 200 ml de apă călduță și 200 ml de ulei. Multe gospodine adaugă la acest aluat și o lingură de oțet pentru a grăbi procesul de dospire. Astfel, se obține un aluat mult mai fraged, potrivit pentru prăjiturile de post.
Lapte de migdale
Chiar dacă este mai scump, laptele de migdale se recomandă adesea în perioada postului pentru micul dejun și pentru diverse aluaturi mai pretențioase. Cu el poți face cozonaci de post pufoși și gustoși.
Pentru cozonaci, pentru gogoși sau plăcinte, se folosește aceeași cantitate de lapte de migdale precum cea de lapte de vacă, dar se scade o linguriță de zahăr, deoarece laptele de migdale este mai dulce.
Poți să faci singură lapte de migdale acasă, din migdale mari și bine coapte, pentru a obține un lapte cât mai sănătos, fără aditivi și arome artificiale.
Ce rețete poți pregăti cu aluatul de post
Iată câteva idei să pregătești diverse preparate dulci sau sărate cu aluat de post. Așa vei face zilele de post mai ușoare, cu gustări și dulci savuroase.
- Cornulețe cu gem, cu nucă sau cu rahat
- Cozonaci de post
- Plăcinte cu ciuperci sau cu mere
- Prăjituri de post cu mere, cu nuci sau alte umpluturi de fructe
- Tarte cu ciuperci sau cu legume călite cu ceapă
- Tarte cu fructe
- Biscuiți și pișcoturi fragede umplute cu cremă de nuci sau cu gem
- Sărățele sau spirale presărate cu sare, cu susan sau chimen
- Gogoși de post cu lapte de migdale