Sunt pline piețele de vinete dulci și ardei grași cărnoși. Începând din august și până toamna târziu, multe femei pregătesc diverse sosuri și zacuști pentru iarnă. Încearcă și ajvar, o zacuscă sârbească celebră în Europa, foarte apreciată pentru aroma ei delicioasă!

Prepararea ei seamănă cu pregătirea unei rețete de zacuscă tradițională, dar este bine să ții cont de câteva mici trucuri care îți garantează o aromă deosebită. În plus, este o zacuscă mult mai simplă, cu un număr restrâns de ingrediente, ușor de pregătit.

Ingrediente necesare pentru ajvar

Unul dintre cele mai bune sfaturi pentru ajvar este să cumperi ardei gras roșu, nu ardei capia. Ardeiul gras are și el un mic secret: pentru a fi mai dulce și cărnos, trebuie să alegi ardeiul cu patru lobi, nu cu trei lobi. Cei cu patru lobi se spune că sunt cei mai dulci și cei mai buni pentru orice zacuscă.

Iată ce ai nevoie pentru 5 borcane de ajvar, de 400 ml:

  • 3 kg de ardei gras roșu
  • 2 vinete potrivite
  • 7 căței mari de usturoi
  • 100 ml de ulei de floarea soarelui
  • 15 ml de oțet
  • Sare
  • Piper negru

Mod de preparare

Alege ardei grași cât mai cărnoși precum și vinete fragede, potrivite ca mărime. Vinetele foarte mari și grele au un miez plin de semințe și de obicei un gust amărui. Evită vinetele foarte mari!

În primul rând, ardeii și vinetele se spală, se zvântă și se pun la copt pe o tigaie de fontă sau pe un grătar.

Se întorc pe toate fețele să se coacă bine, apoi se pun într-o cratiță de metal și se acoperă cu un capac. Folosește un clește să manevrezi legumele fierbinți, să nu te arzi!

Pentru a le curăța mai ușor de coajă, este bine să pui ardeii și vinetele sub capac sau să le acoperi cu o folie alimentară. Condensul ajută coaja să se desprindă mai ușor de pulpa legumelor.

După o jumătate de oră, timp în care legumele se răcoresc, le poți curăța de coajă fără prea mare efort. Apoi se pun la mixer împreună cu usturoiul tăiat cubulețe. Se mixează totul până se obține o pastă.

Se adaugă uleiul, sarea și piper proaspăt măcinat, să aibă o aromă mai puternică. Se folosesc condimentele după gust. Dacă dorești un ajvar mai iute se poate adăuga un ardei iute roșu, curățat de semințe. În unele rețete din comunitatea sârbă se mai adaugă și o roșie coaptă și ea pe grătar și decojită. Roșia adaugă mai multă cremozitate acestui sos, dar vinetele sunt de bază. Însă raportul vinete – ardei roșii nu trebuie să fie mai mare de 20%.

Se mixează totul câteva secunde și se transferă zacusca obținută în borcane sterilizate. Se strâng bine capacele și se poate fierbe la bain-marie pentru a evita orice risc să mucegăiască peste iarnă.

Ajvar este o zacuscă simplă, dar foarte delicioasă, aproape ca un sos fin și aromat, care poate fi consumat ca atare, pe pâine prăjită, sau poate fi o bună garnitură pentru pește, paste, pizza cu brânză sau carne de pui.

foto: Shutterstock