Viespile sunt periculoase, dacă își construiesc cuibul lângă casa ta. Pot ataca oricând copiii, mai ales când aceștia mănâncă ceva dulce. Le atrag mirosurile dulci, parfumurile de flori și hainele de culoare deschisă, precum alb, galben sau portocaliu.

Primăvara, viespea regină își construiește cuibul în care poate depune zeci de ouă, iar în lunile august și septembrie casa ei este plină de viespi lucrătoare, care devin agitate mai ales pe căldură. Iată cum poți elimina un cuib de viespi fără să te pui în pericol.

Cumpără un costum de protecție

Nu ataca un cuib de viespi fără să fii îmbrăcat adecvat cu un costum de protecție, specific crescătorilor de albine. Dacă nu poți apela la serviciile unei firme care poate distruge cuibul, ai grijă să îți iei măsuri de precauție, să nu fii înțepat.

Costumat și protejat, poți pulveriza deasupra cuibului o soluție concentrată de apă și săpun lichid. Viespile vor încerca să te atace și pe tine și orice ființă găsesc în cale. Când elimini cuibul, ai grijă ca membrii familiei să stea în casă, cu ferestrele închise, astfel încât insectele furioase să nu ajungă la ei.

După ce viespile au fost alungate, poți desprinde cuibul de pe perete. Ar fi indicat să îl arunci în foc, pentru că insectele vor încerca să se întoarcă. Spală locul cu apă și săpun și pulverizează un insecticid sau o soluție puternic mentolată și condimentată, să nu mai fie tentate să își refacă fagurii.

Apă clocotită pentru un cuib de viespi făcut în grădină

Dacă viespile și-au făcut casă într-un copac sau într-un gard viu din grădină și nu poți folosi detergent, ca să nu distrugi plantele, cea mai sigură soluție este apa clocotită. Protejat cu același costum etanș, toarnă apă clocotită direct pe cuib și așteaptă până când insectele se risipesc, să îl poți desprinde din copac.

Fumul alungă insectele

O altă soluție împotriva unui cuib de viespi, mai ales dacă se află în crăpături sau locuri mai puțin acesibile, este fumul. Fă-ți o torță dintr-o bâtă și cârpe, pe care le poți înmuia în ulei și alcool sanitar. Îmbracă un costum de protecție, dă foc la torță și afumă bine cuibul.

Este bine să acționezi dimineața, când multe viespi sunt plecate din cuib. După ce elimini insectele rămase, distruge cuibul și pulverizează în jur insecticide sau uleiuri piperate, să nu se mai apropie supraviețuitoarele. Ai grijă să te protejezi și să nu dai foc la obiectele din lemn din jur!

sursa foto: 123rf.com