Plantele de interior nu mai sunt de multă vreme doar un simplu decor. Știm deja câte beneficii ne aduc și merită să avem în fiecare cameră cel puțin două sau trei. Dar sfatul specialiștilor NASA este să creștem în ghivece mai ales plante care absorb chimicalele periculoase din aer.

Câte plante sunt necesare în fiecare casă

63539426 - aglaonema silver bay, cultivar of chinese evergreen foliage plant with silver green center and dark green stripes or patches along the periphery

Aglaonema sau planta întunericului

Conform rezultatelor obținute prin programul de purificare a aerului, recomandarea cercetătorilor de la NASA este să avem câte o plantă pentru fiecare 9 metri pătrați. Astfel că, într-o cameră de zi dintr-un apartament obișnuit, care ar putea avea în medie 35 – 40 de metri pătrați, ar fi necesare 4 plante capabile să purifice aerul.

Cei mai întâlniți poluanți din casele noastre

Fumul de țigară, solvenții, vopselurile, lacul de pe mobilă sau adezivii cu care sunt lipite covoarele se numără printre substanțele toxice care ne înconjoară zi de zi. Toate acestea conțin benzen și formaldehidă, considerate cancerigene.

Ce plante pot curăța chimicalele din casă

Aglaonema sau planta întunericului, iedera și limba soacrei sau sansevieria sunt capabile să descompună benzenul și să elimine o mare parte din această substanță într-un spațiu închis.

20352775 - slose-up of sansevieria plant

Limba soacrei sau sansevieria

Azaleea, filodendronul, crizantemele sau iedera dracului (Epipremnum aureum – denumirea științifică) pot filtra formaldehida din aer.

Gerbera, crizantemele sau dracena sunt eficiente împotriva tricloretilenei, prezentă în fumul de țigară, în vopseluri și în diluanți.

Crinul păcii și iedera dracului sunt bune pentru a combate amoniacul și xilenul, un solvent periculos care intră în componența multor produse din plastic, a lacurilor și vopselurilor folosite și pentru obiectele din casele noastre.

fotografii: 123rf.com