Câinii sunt sensibil la tonul vocii umane. De aceea, este destul de ușor să dresezi câinele folosind diverse tonalități pentru comenzile pe care vrei să le învețe.

Dar studiile recente au arătat că prietenii noștri patrupezi sunt capabili să învețe și cuvinte, să le înțeleagă sensul și să le recunoască în timp ce stăpânii lor le folosesc. După unele studii, câinii pot învăța până la 200 de cuvinte, fiind printre foarte puținele animale cu astfel de abilități.

Nu contează ce spui, ci cum o spui

Dacă ai urmărit mai mulți câini jucându-se în parc, ai observat deja că ei comunică între ei prin gesturi și acțiuni. Nu latră și nu mârâie unul la altul, decât dacă devin agresivi.

Când comunici cu copiii, te uiți în ochii lor să le captezi atenția și silabisești cuvintele noi. Eventual, le arăți și obiectul pe care îl desemnează ca să își facă o imagine clară a cuvintelor.

Dar, când comunici cu un câine, nu trebuie să te uiți fix în ochii lui. Privirea intensă este interpretată drept amenințare.

Trebuie să rostești o comandă scurtă sau un cuvânt scurt și puternic și să faci imediat gestul sau acțiunea potrivită. Spre exemplu, spune ”Haide!” și trage imediat ușor de lesă, pornește de pe loc și câinele va învăța că această comandă înseamnă că trebuie să te urmeze.

Sau, rostește ”apă” și toarnă-i imediat apă în bol. Nu trebuie să te uiți la el, deja te urmărește atent și va învăța că acest cuvânt îl ajută când îi este sete. De asemenea, rostește ”mâncare” sau ”masă” și pune imediat mâna pe punga lui cu boabe și toarnă-i în bol. Va asocia cuvântul ”masă” cu ora de hrană mult mai repede.

Cum să dresezi câinele să își recunoască numele

Alege un nume scurt, din două silabe, cu sunete puternice precum ”s, b, c, t sau ci, gi”.

Alege o cameră liniștită din casă, unde poți să dresezi câinele să își învețe numele, fără să fie distras de alte persoane.

Repetă numele lui pe un ton vesel și ferm, iar când se uită la tine sau vine spre tine, oferă-i o bucățică delicioasă de hrană.

După ce i-ai captat atenția și vezi că recunoaște sunetele numelui său, rostește-l ferm și calm și îndepărtează-te de câine. El te va urma și îl poți recompensa cu ceva bun.

Repetă aceste exerciții de câteva ori pe zi, timp de numai 3 sau 5 minute, ca să nu îl obosești.

După ce a învățat destul de bine numele, repetă aceste exerciții și afară, în parc, pentru a se deprinde să te urmeze oriunde.

sursa foto: 123rf.com