Poate că ai auzit de ardeii iuți Jalapeno, Serano, Cayenne sau Habanero. Sunt folosiți adesea să dea gust de foc preparatelor din carne și legume. Dar există soiuri și mai iuți, pe care puțini se încumetă să le guste, precum Scorpion sau Jamaican Red.

Oricât de mult ți-ar plăcea mâncarea picantă, dacă ai gătit totuși un sos prea iute, există și remedii simple să atenuezi gustul și să te bucuri de savoarea preparatelor tale.

Adaugă ingrediente care atenuează gustul prea iute

Dacă ai făcut o supă prea iute, mai adaugă apă, dacă ai un sos prea iute, adaugă orez, paste, sos de roșii sau puțin vin și vei potrivi gustul să le poți mânca.

Adaugă lapte sau iaurt

Lactatele simple precum laptele dulce, iaurtul sau smântâna pentru gătit sunt excelente să repari un sos prea iute, o salată sau o supă foarte picantă. Caseina din lapte ”adună” moleculele de capsaicină care dau gustul foarte iute și neutralizează o parte din ele.

La pastele picante poți adăuga puțin zahăr

În cazul în care ai pregătit un sos prea iute pentru paste, adaugă puțin zahăr, treptat, și gustă. Vei simți că sosul devine mai dulce și dispare acel gust picant puternic.

Suc de lămâie pentru un sos prea iute

Surprinzător este că un ingredient acrișor precum sucul de lămâie poate atenua gustul foarte picant. Îl poți folosi deopotrivă pentru o supă picantă, pentru sosul prea iute de paste, pentru o tocăniță foarte iute și vei vedea că vei obține un gust mai savuros.

Adaugă unt pentru un sos prea iute

Dacă nu ai smântână sau lămâie la îndemână, poți adăuga unt topit cu un strop de făină să atenuezi gustul unui sos sau al unei tocănițe foarte picante. Și vor fi mult mai savuroase.

sursa foto: 123rf.com