CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Gemul de prune este mult mai gustos fără coaja fructelor, iar noi îți arătăm cea mai ușoară metodă să decojești prunele pentru gem. Urmărește clipul nostru și vezi cât de simplu se decojesc fructele.

Metoda este folosită și pentru roșii, când vrei să le decojești rapid pentru un sos sau pentru o pastă fină, fără coji.

Cum decojești prunele pentru gem în 3 pași simpli

  1. Pregătește o oală largă cu apă și las-o să dea în clocot. Crestează fiecare prună cu câte o cruce adâncă la vârf și pune prunele în apa fiartă. Lasă-le să fiarbă doar vreo 2 – 3 clocote. Dacă fructele sunt mai tari, le poți lăsa puțin mai mult timp.

2. Imediat ce ai stins focul, scoate prunele fierbinți cu o spumieră și pune-le într-un bol cu apă și gheață. Se vor răci instantaneu, iar trecerea rapidă de la fierbinte la rece te va ajuta să desprinzi coaja ușor.

3. Curăță coaja cu ajutorul unui cuțit și apoi taie-le în jumătăți să scoți sâmburii. Fructele fără coajă se pun într-o oală mare cu zahăr și se pregătesc pentru gem.

Ce soiuri de prune sunt mai bune pentru magiun sau gem

Alege prunele cele mai cărnoase, pietroase, dar mai dulci. Așa numitele prune italiene, sau prunele bistrițe ori prunele lunguiețe, care au coaja mov foarte închisă la culoare și gustul foarte dulce.

Aceste prune se culeg după ce dau primele brune, să adune cât mai mult zahăr. Ele sunt recomandate și pentru gem și pentru magiun.


Citeşte şi: Pelteaua – ce este și din ce fructe o poți face. Rețete delicioase

Ce diferență este între gemul de prune și magiunul de prune

Gemul de prune se poate face cu orice doi de prune, dar să fie cât mai bine coapte și dulci. La gem, dacă nu sunt toate fructele dulci, poți adăuga zahăr aproximativ 250 – 300 gr de zahăr la un kilogram de fructe.

Spre deosebire de gem, magiunul adevărat, după rețetele tradiționale, se faci din prune foarte dulci și nu se adaugă deloc zahăr.

O altă diferență între gem și magiun constă în timpul de fierbere. Gemul, având zahăr, se fierbe și se încheagă frumos după aproximativ 3 – 4 ore, la foc mic și amestecat în continuu să nu lipească. Sunt recomandate oalele cu pereți din materiale nonaderente.

În schimb, magiunul tradițional se fierbe ore întregi până când scade bine și capătă consistența de marmeladă delicioasă. Uneori, este nevoie și de 8 – 10 sau chiar mai multe ore, în funcție de cât de zemoase sunt prunele.

Magiunul cel mai bun se pregătește în ceaun sau în cazan, dar acasă, în bucătăria de bloc, se folosește un ceaun și o cantitate redusă de prune pentru a scurta timpul de fierbere.

O altă diferență ar fi că, în gemul de prune se pot pune nuci sau sâmburii de prune caramelizați, se poate pune rom, scorțișoară sau vanilie. Magiunul nu se face cu nicio îmbunătățire. El se pregătește simplu și tradițional, iar la cazan capătă acea savoare de fum pe care o dă focul de lemne.  

foto/imagine: Adina Zamfir/Libertatea pentru femei