Prazul dă o savoare aparte supelor de pui, tocănițelor sau plăcintelor sărate, fie ele cu brânză sau carne. Nu trebuie confundat cu ceapa verde și nici nu poate fi înlocuit în orice preparat cu ceapa. Prazul are gustul lui ușor dulgeag și o aromă de ceapă mai delicată. Fiert sau călit, el capătă o dulceață deosebită.
Cum să cureți prazul corect
Înainte de toate trebuie să știi că frunzele de praz sunt comestibile, dar au o textură tare și nu prea sunt folosite crude. Ele se îndepărtează complet de cotorul alb.
De asemenea, partea de la baza cotorului, acolo unde sunt rădăcinile, se taie aproximativ de un deget pentru că este tare și nu are un gust plăcut în mâncare. Se folosește doar partea fragedă a cotorului alb.
Urmărește clipul nostru de mai sus să vezi cât de simplu este să o tai pentru diverse preparate și care este cea mai rapidă metodă să tai o cantitate mare de praz folosind o furculiță.
Desparte prazul foaie cu foaie
Dacă desfaci foile de praz în parte îți va fi ușor să le speli foarte bine, pentru că vei observa că prazul adună mult pământ între frunze.
După ce le desfaci și le speli bine, le poți împături în două, mai multe foi odată, și le poți tăia fideluță. Este o metodă simplă și utilă, atunci când nu ai nevoie de o cantitate mare de praz.
Cum să tai prazul cu furculița
Cotorul alb și fraged se poate tăia foarte ușor cu o furculiță din metal cu dinții bine ascuțiți.
După ce ai tăiat partea dură de la capătul cotorului, trage câteva brazde adânci cu furculița pe lungimea cotorului și miezul se va tăia imediat. Apoi îl poți toca mărunt pentru diverse preparate cu sos sau pentru umpluturi. Aceasta este cea mai rapidă metodă să tai o cantitate mare de praz atunci când te grăbești.
imagine: Adina Stănilă/Libertatea pentru femei
foto: Shutterstock