Pilota din pene și puf trebuie curățată odată la 2 sau 3 ani, în funcție de cât des este folosită. Penele conțin uleiuri organice, care pot fi distruse, dacă pilota este spălată prea des cu detergenți puternici.

Iar dacă se usucă, penele și puful încep să se rupă și să se fărâmițeze și nu îți mai asigură confortul și căldura cu care erai obișnuită. Ca atare, specialiștii recomandă să curățăm pilotele din pene o dată la doi ani, cu soluții cât mai delicate.

Cum să cureți acasă pilota din pene și puf

Alege o zi senină și călduroasă când speli pilota, pentru a se usca cât mai repede și uniform la soare.

Umple cada pe jumătate cu apă caldă, adaugă o pernuță de detergent lichid pe bază de oxigen și câteva linguri de bicarbonat de sodiu. Lasă pilota să se înmoaie bine, până când se răcește apa. Apoi scurge apa și stoarce pilota prin presară ușoară.

Umple din nou cada cu apă caldă (nu fierbinte!), și clătește cât poți de bine pilota din pene. La final, poți adăuga câteva picături dintr-un balsam delicat pentru rufe, dar într-o cantitate redusă, astfel încât puful din interior să nu se îngreuneze de balsam.

Lasă pilota să se usuce la soare

După ce o storci foarte bine prin rulare, ca pe o clătită, astfel încât penele din interior să nu se adune în cocoloașe, scoate pilota la soare, pe un uscător de rufe. După câteva ore, timp în care materialul exterior a început deja să se usuce, scutură pilota energic și bate-o ușor, astfel încât umplutura să se aerisească, să se usuce uniform și să nu se adune prin colțuri.

Este bine să scuturi pilota din pene și puf de mai multe ori, până se usucă bine. După uscare, vei vedea că este mai albă și mai pufoasă și că a meritat tot efortul.

sursa foto: 123rf.com