Ai grijă să protejezi cât mai bine suprafețele din jur atunci când folosești vopseaua pe bază de ulei. Este vopseaua care se curăță cel mai greu și nu ai vrea să vezi că rămân petele de vopsea pe podea sau pe obiectele sanitare, pe geamuri sau pe faianță.

Folosește alcool sanitar sau diluant obișnuit

Dacă petele de vopsea sunt proaspete, încearcă să folosești mai întâi diluant sau alcool sanitar. Tamponează petele de vopsea cu diluant până când se dizolvă și folosește apoi alcoolul să ștergi urmele rămase. La final, degresează locul cu apă călduță și detergent.

Petele de vopsea ies cu apă oxigenată și praf de copt

Dacă ai pete de vopsea pe faianță sau alte obiecte porțelanate, freacă bine zona respectivă cu apă oxigenată, presară apoi praf de copt și continuă să freci cu o lavetă moale până când se curăță. Pulverizează apă oxigenată de câte ori este nevoie, pentru a scoate culoarea vopselei.

Acetonă și o lamă de ras pentru vopseaua mai veche

Dacă nu ai la îndemână diluant, curăță ușor cu o lamă de rasă din oțel sau cu un mic bisturiu petele de vopsea, dar ai grijă să nu rămână urme metalice pe faianță sau pe chiuvetă. Apoi tamponează ușor cu acetonă pentru a curăța ultimele urme de culoare. La final, lustruiește faianța cu un detergent ușor abraziv, care degresează și albește.

sursa foto: 123rf.com