Cele mai bune hote sunt cele care au filtre de aluminiu, deoarece acestea sunt singurele pe care le poți curăța pe îndelete și le poți igieniza. Iată și cum să cureți hota de grăsime, fără să strici filtrele delicate din aluminiu.

Uneori, filtrele par curate la suprafață. Dar trebuie să le scoți din hotă și să verifici ce depuneri sunt pe spatele lor. Iar, dacă au început să se murdărească deja, trebuie să le cureți. Cu cât sunt mai murdare, cu atât capacitatea lor de filtrare scade, iar mirosurile și aburul încărcat de particule de grăsime rămân în bucătărie.

Cum să cureți hota cu cel mai ieftin produs din bucătărie

Tot ce ai nevoie este apa fierbinte și 200 de grame de bicarbonat.

Caută o oală înaltă și largă în care să încapă filtrul, umple-o cu apă și pune-o să fiarbă pe aragaz la foc mic. Adaugă bicarbonatul treptat, folosind o linguriță, deoarece începe imediat să fiarbă și să facă spumă. Pune apoi filtrul de metal în oală și lasă-l la foc mic să fiarbă; vei vedea cum grăsimea și mizeria din ochiurile de metal începe să se topească și să se adune la suprafață.

Dacă filtrul este prea murdar, schimbă apa și pune dinnou bicarbonat până când este dizolvată toată mizeria. Scoate filtrul din apa fierbinte cu mănuși de protecție și folosește o perie fină să cureți plasa de metal de ultimele urme de mizerie, apoi clătește cu apă caldă sub presiune.

Câteva ponturi utile

Bicarbonatul poate fi înlocuit cu oțet și detergent lichid de vase, dacă este nevoie.  

Nu arunca apa murdară în care a fiert filtrul la chiuvetă, pentru că riști să înfunzi țeava de scurgere. Apa aceasta este plină de grăsime și nu trebuie aruncată decât în vasul de toaletă, după care trebuie să torni imediat apă fierbinte cu detergent sau cu un plic de soluție care desfundă țevile.

Nu trebuie să lași grăsimea să se adune pe pereții vasului de toaletă.