Cea mai simplă soluție să cureți grătarul de arsuri este să îl pui pe un strat de cărbuni încinși și să îl freci cu o perie din sârmă.
Resturile arse se vor desprinde, dar nu vei reuși să cureți grătarul în totalitate. Mici bucăți de grăsime sau de carne arsă tot mai rămân pe la margine.
Iată cum îl poți curăța și cum trebuie să îl întreții ca să nu ruginească până la utilizarea următoare.
Cum să cureți grătarul temeinic
Multă lume crede că reziduurile negre și arse de pe grilajul grătarului dau gust mai bun cărnurilor și cârnaților. În realitate, acestea sunt pline de substanțe toxice care nu trebuie să ajungă în mâncarea ta.
Grăsimea arsă conține acrilamidă care a fost etichetată drept o substanță cancerigenă de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.
Nu lăsa grătarul plin de arsură de la folosire la alta, recomandă bucătarii cu experiență. Și ferește-te de periile de sârmă, care distrug vopseaua grilajului, rezistentă la temperaturi mari și protejează metalul de rugină. Cea mai simplă metodă să cureți grătarul este să îl pui la înmuiat într-un recipient mai mare, plin cu apă caldă și detergent de vase.
Este suficient să se înmoaie o jumătate de oră și îl poți curăța cu bureții speciali concepuți pentru vasele din Teflon, care nu zgârie. Nu uita să porți mănuși de menaj, ca să îți protejezi mâinile și manichiura.
Pentru petele dificile, pentru coturi și zonele mai greu de curățat folosește o periuță dură din plastic.
Cum se curăță rugina de pe grătar
Un grătar care nu a fost bine întreținut se umple ușor de rugină. În acest caz, fie folosești o substanță din comerț care curăță bine fierul de rugină, fie pui grătarul într-un sac menajer, îl umezești bine cu apă și oțet și îl presari cu bicarbonat.
Lasă bicarbonatul să acționeze câteva ore și astfel vei reuși să cureți grătarul cu un burete aspru. Ulterior, când ai scăpat de toate petele de rugină și de toate resturile de cărnuri, grătarul se unge cu puțină slănină și se arde câteva minute pe cărbuni încinși. Astfel, rugina nu va mai apărea la fel de repede și îl vei folosi în siguranță la următoarea ieșire la pădure.