Urmele de lipici pe metal

Dacă suprafața de metal nu este vopsită, adezivii pot fi curățați cu alcool sanitar sau cu acetonă. Folosește o dischetă de vată îmbibată în alcool să înmoi bine lipiciul și îl vei curața apoi ușor cu o racletă sau cu un cuțit. Dacă metalul este vopsit, folosește alcool sanitar, după ce faci o probă într-un colț, să nu decoloreze vopseaua. Sau poți înmuia urmele de lipici cu ulei de cocos până devin ușor de desprins.

Lipiciul de pe suprafețe din plastic

Plasticul, suprafețele înfoliate sau plastifiate și parchetul laminat nu trebuie zgâriate pentru a curăța urmele de lipici. Folosește oțet și înmoaie bine cu o lavetă până se desprind. Sau folosește apă caldă și detergent de vase și șterge ușor cu un burete fin până se dizolvă lipiciul și scapi de el.

Urmele de etichete de pe lemn

Dacă ai murdărit mobila cu lipici sau dacă au fost lipite etichete la vedere și a rămas lipici în urma lor pe mobila din lemn, nu poți folosi nimic abraziv sau dizolvant. Le poți înmuia cu ulei simplu, cu ulei pentru păr sau pentru bebeluși sau cu apă caldă și detergent. Ai grijă să nu freci prea tare cu buretele, să nu decolorezi finisajul lemnului.

Urmele de lipici de pe sticle și borcane

Uneori, etichetele de pe borcane sunt lipite cu lipici persistent, care nu iese doar pentru că le speli cu apă caldă și detergent de vase. În acest caz, e bine să lași borcanele la înmuiat timp de minim 3 ore în apă cu bicarbonat și oțet sau în apă cu detergent.

Este utilă și acetona pentru suprafețele de sticlă, mai ales dacă nu sunt colorate sau vopsite.

Urmele de lipici de pe haine

Dacă ai picurat din greșeală lipici pe pantaloni sau pe cămașă, cea mai sigură soluție este să lași haina respectivă la înmuiat în apă caldă și detergent, timp de câteva ore.

Urmele de lipici mai pot fi înmuiate și cu ulei de cocos sau ulei pentru bebeluși, urmând ca apoi să speli hainele cu detergentul tău obișnuit, insistând în zona în care a fost lipiciul.