Urmele de pix pe pereții zugrăviți cu vopsea lavabilă sunt cel mai ușor de curățat. Este suficient să folosești o lamă fină să cureți urmele și apoi să speli cu un burete fin și puțină apă, doar atât cât să nu distrugi zugrăveala. De pe haine și mobilă este mai greu să scoți astfel de pete, dar există soluții!

Folosește produse pe bază de alcool

Urmele de pix sau de carioci sunt greu de scos de pe haine, dar nu imposibil. Este foarte important să știi ce fel de pastă are pixul, pentru a aplica soluția corectă.

Pixurile tradiționale au o pastă cu o bază uleioasă, care poate fi curățată cu solvenți specifici.

Pixurile cu pastă fluidă sunt ușor de spălat cu apă și detergent, pe când pixurile cu gel conțin o cerneală puternic pigmentată. Pentru fiecare există, însă, o soluție.

Tamponează urmele de pix de pe haină cu alcool rafinat sau cu alcool medicinal, dacă este vorba de un pix obișnuit sau de o cariocă. Alcoolul va dizolva pasta de pix treptat sau culoarea cariocii, de aceea trebuie să ștergi de mai multe ori, până dispare orice urmă.

Spală apoi haina în mod obișnuit, cu apă caldă și detergent, deoarece alcoolul sanitar lasă și el urme pe țesătură. Aceeași soluție se aplică și dacă găsești urme de pix sau de carioci pe tapițeria mobilei sau pe draperii.  

Fixativ sau gel antibacterian pentru urmele de pix

O altă metodă eficientă este și fixativul de păr. Pulverizează fixativ pe pata de pix, mai ales dacă este recentă, așteaptă câteva minute să se usuce, apoi spală haina și freacă bine pata cu un detergent împotriva petelor.

În cazul în care nu ajungi prea curând acasă și ți-ai pătat hainele cu pix la birou, folosește gel antibacterian pentru mâini pe bază de alcool. Pulverizează pe pată și tamponează cu o batistă curată, de mai multe ori, până dispare orice urmă de pix.

Când folosești produse pe bază de alcool, pune sub haină, în dreptul petei de pix, un prosop, o batistă, un șervețel sau orice altă bucată de material moale și absorbant.

Petele de pix cu gel, cele mai dificile

Pixurile cu gel sunt aproape imposibil de curățat, fiind la fel de puternice ca și markerele permanente. Ele au o cerneală puternic pigmentată care nu poate fi curățată decât cu detergenți speciali.

Trebuie să acționezi imediat și să aplici imediat pe pată un amestec de amoniac și apă caldă. Freacă bine pata cu o periuță de dinți, apoi spală haina cu detergent pentru pete.

foto: 123rf.com