În timpul somnului, transpirăm mult, iar o cantitate mai mare de sebum ajunge pe pernă, inclusiv la umplutura din interior. Pernele cu puf și pene sunt cele mai apreciate și cele mai moi, dar se întrețin mai greu. Dar iată câteva sfaturi care te vor ajuta!

Cum speli pernele cu puf și pene la mașină

Indicat ar fi să cumperi perne cu fulgi confecționate special pentru a fi spălate la mașină, la programul pentru rufe delicate.

Trebuie să fii atentă ce program alegi la mașina de spălat, astfel încât pernele să nu fie rotite cu viteză și să nu fie stoarse la centrifugă. Alege un program care folosește doar prespălare și spălare, fără stoarcere. Este mult mai bine să le storci tu, cu mâna, prin presare ușoară deasupra unui grătar prin care să se scurgă apa.

Lasă-le apoi la uscat pe același grătar și întoarce-le din când în când de pe o parte pe alta. După ce încep să se usuce, le poți bate ușor, să distribui cât mai uniform umputura din fulgi.

Cum cureți pernele din fulgi care nu se pot spăla la mașină

Cu timpul, grăsimea pielii și transpirația pătrund prin fețele de pernă și la penele din interior. Ar fi indicat ca pernele cu fulgi să fie îmbrăcate în trei fețe de pernă din bumbac satinat, pentru a proteja cât mai bine umplutura delicată din puf.

Dar, o dată sau de două ori pe an și pe acestea trebuie să le speli. Umple cada cu apă caldă și pune puțin detergent lichid pentru rufe delicate și lasă pernele să se înmoaie. Apa nu trebuie să fie fierbinte, pentru că va distruge puful. Spală-le de mână cât poți mai bine, frecând cu un prosop umed zonele pătate de transpirație, și stoarce-le prin presare ușoară.

La clătire, folosește apă cu oțet, să elimini toate mirosurile neplăcute și lasă pernele să se usuce în aer liber, în soare, scuturându-le din când în când pentru a uniformiza umplutura.

Cum îți dai seama că o pernă trebuie schimbată

După aproximativ 3 sau 4 ani, orice pernă ar trebui schimbată, oricât de bine ar fi întreținută. Dar cum îți dai seama? E simplu! Îndoiește perna la jumătate și, dacă nu își revine la forma inițială, înseamnă că nu mai este suficient de fermă și de pufoasă pentru un somn odihnitor.

sursa foto: 123rf.com