În sezonul rece apar în magazine lămâi de bună calitate, aduse din țări cu tradiție precum Grecia sau Spania. Din semințele lor poți să cultivi un lămâi la ghiveci și să vezi cât noroc ai să facă și fructe.

Caută lămâi din culturi organice, bine dezvoltate, cu o coajă lucioasă, sănătoasă și puternic parfumată. Doar acestea pot avea semințe de bună calitate, deoarece au fost lăsate să se coacă în soare, fără pesticide și hormoni artificiali.

Cum sădești semințele de lămâi

Adună câteva semințe mari și frumoase și pune-le într-un pahar cu apă călduță timp de câteva ore. Între timp, pregătește un mic ghiveci cu găuri largi de scurgere a apei, și pământ bogat pentru flori, de cea mai bună calitate. Este vorba de pământ fertil, îmbogățit cu turbă și mraniță sau un substrat special pentru răsaduri.

Pune prima dată, în ghiveci, un strat de pietriș fin, apoi pământul. Înfige trei semințe la o adâncime de cel mult 2 cm și udă bine ghiveciul. Acoperă cu folie de plastic transparentă și plasează ghiveciul la o fereastră, să primească multă lumină, în apropiere de un calorifer.

Cum să cultivi un lămâi și să îl îngrijești

Semințele de lămâi germinează destul de repede, dacă au multă lumină și căldură moderat. Nu lăsa pământul să se usuce la suprafață. Udă moderat, să fie mereu ușor umezit la suprafață și ai grijă să pui la loc folia de plastic, până când mica plantă face trei sau patru frunze.

Îndepărtează folia după ce micul lămâi a început să crească și udă-l constant cu o cantitate moderată de apă. Folosește de două ori pe lună îngrășăminte speciale pentru citricele la ghiveci pentru că așa cultivi un lămâi sănătos. Ține cont că micul pomișor are nevoie de multă lumină! Altfel, va crește firav și se va îmbolnăvi peste iarnă.

Câteva sfaturi utile

  • Sapă pământul la suprafața ghiveciului să nu prindă mucegai din cauza umidității;
  • Scurge apa din farfurie, să nu stea tot timpul la baza vasului;
  • Primăvara, ciupește vârful lăstarului să îl ajuți să se ramifice;
  • În lunile martie – aprilie, mută lăstarul într-un vas mai mare, cu baza lată;
  • Ține minte că va fi nevoie de cel puțin 4, 5 ani până când va crește suficient de mare pentru a înflori prima dată.

Nu orice lămâi la ghiveci face fructe!

Un lămâi altoit este o copie identică a pomului din care a fost tăiat altoiul și va face fructe în cel mult 3 ani.

Dar să cultivi un lămâi din semințe este un joc de noroc. Nu poți avea garanția că va face fructe la ghiveci și nici nu vor fi de calitatea fructului din care ai luat semințele.

Un lămâi crescut din semințe are nevoie de 4 sau 5 ani pentru a înflori și are nevoie de multă căldură, de soare și de aer liber pentru a face și fructe.