Arborele de mătase este spectaculos când înflorește! Florile lui sunt compuse numai din fire lungi și mătăsoase de stamine roz, dispuse în forma unui evantai. Vara, când copacul se umple de flori, își merită pe deplin numele. Îți dă impresia că este învăluit în fire delicate de mătase parfumată.

Cum trebuie plantat arborele de mătase

Este un copac destul de pretențios, chiar dacă s-a adaptat la condițiile din țara noastră. Este indicat să îl cumperi la ghiveci, la o înălțime de peste 1 metru, chiar dacă prețul lui este mai scump. Dar un copăcel deja crescut va rezista mai bine peste iarnă.

Arborele de mătase sau Albiția, cum mai este cunoscut, preferă locurile însorite, un teren nisipos, dar fertil și bine drenat. Nu suportă umbra și nu va crește viguros dacă este plantat lângă alți copaci. Are nevoie de un spațiu larg și luminos pentru a-și întinde crengile ca pe o umbrelă.

După 5 sau 6 ani de la plantare, începe să înflorească, dar nu numai florile constituie punctele lui forte. Și frunzișul este deosebit, iar coroana, pe măsură ce se dezvoltă, oferă umbră și un spațiu adăpostit altor plante de grădină.

Protejează-l pe timp de iarnă!

Numeroase varietăți de albiția au florile roșii

Numeroase varietăți de albiția au florile roșii

Albiția suportă foarte bine verile secetoase, dar trebuie udată frecvent. În schimb, poate avea de suferit iarna din cauza înghețului. Cât este tânăr, până la vârsta de 4 sau 5 ani, ar fi bine să îl protejezi iarna.

Este posibil ca ramurile tinere să degere din cauza poleiului, dar primăvara pot fi tăiate și vor crește altele noi. Este recomandat să găsești un loc în grădină unde arborele de mătase să nu fie expus vânturilor tăioase de iarnă. Un loc însorit și adăpostit lângă casă este cel mai potrivit.

Ce trebuie să mai știi despre albiția

  • Se înmulțește prin semințe, la ghiveci, iar micul copăcel poate fi transplantat în grădină în al doilea an;
  • Se plantează în grădină toamna, după căderea frunzelor și se îmbracă în folie protectoare peste iarnă;
  • Florile apar din iunie până în august și au un parfum suav deosebit;
  • Numai ramurile tinere produc flori, cele mai bătrâne de 2 ani produc doar frunze;
  • Frunzele pot fi verzi, dar și maronii la soiul ”Summer chocolate”;
  • Prețul lui începe de la 50 de lei, până la 500 de lei pentru arborii care fac deja flori.