Dezamăgiţi de roşiile fără gust din comerţ, mulţi români au început să le cultive în grădina din curtea casei. Nu e un trend apărut doar la noi: un studiu publicat de Asociaţia Americană de Grădinărit arată că una din trei familii americane creşte legume în curte şi 9 din 10 plantează roşii. Nu este nevoie de cunoştinţe de specialitate, e suficient să ţii cont doar de câteva reguli simple: cum se plantează seminţele, în ce condiţii trebuie ţinute răsadurile pentru ca plantele să crească sănătos şi care este perioada optimă pentru transplantarea în grădină.

 

CUM PREGĂTEŞTI RĂSADURILE DE ROŞII

Răsadurile de roşii apar în pieţe la începutul primăverii, însă nu toată lumea are încredere să le cumpere fără să ştie ce seminţe au fost folosite şi, mai ales, ce soiuri de roşii vor creşte în grădină. Soluţia este să-ţi pregăteşti propriile răsaduri în casă, iar pentru asta ai nevoie de câteva lucruri indispensabile:

Seminţele de roşii

Le poţi procura de la o rudă care locuieşte la ţară, însă mai indicat este să le cumperi de la producători specializaţi în seminţe, care scot la vânzare doar seminţe de calitate, alese şi depozitate în condiţii propice. Apoi trebuie să decizi ce soiuri de roşii vrei să plantezi în grădina ta: autohtone sau exotice, pentru salate sau pentru mâncare.

Nu e nevoie să pierzi timp ca să le cauţi prin magazinele specializate din pieţe sau din supermarketuri. Unii producători le comercializează online, iar oferta este mult mai variată. Poţi alege seminţe de roşii Inimă de Bou, celebrele tomate cu gust dulce-acrişor şi forma inconfundabilă, seminţe de tomate de Buzău sau roşii cherry, seminţe pentru roşii alungite sau seminţe de roşii galbene.

Tăvi alveolare sau poturi din turbă

Sunt cea mai bună soluţie pentru plantarea seminţelor de roşii şi pot fi depozitate în casă, la o temperatură potrivită, până când vine vremea transplantării răsadurilor în grădina ta.

Tăviţele alveolare sunt de mai multe tipuri, aşa că trebuie să îl alegi pe cel potrivit pentru cultivarea răsadurilor de roşii – alveolele trebuie să fie suficient de adânci şi de largi ca să permită dezvoltarea nestingherită a rădăcinilor. Dacă vrei o soluţie naturală, găseşti pe piaţă poturi din turbă care pot fi apoi plantate cu totul în pământ, eliminând astfel riscul deteriorării răsadurilor în timpul transplantării.

Pământ pentru tomate

Ca să creşti şansele de reuşită ale răsadurilor de roşii, e o idee bună să alegi pământ special pentru ele. Cel mai potrivit este un amestec de humus din scoarţă şi de turbă aleasă special.

CÂND PLANTEZI RĂSADURILE

Răsadurile de tomate sunt gata de transplantare în grădină la două luni de la însămânţare, însă trebuie să ţii cont că temperatura solului din grădină trebuie să depăşească 12 grade Celsius înainte să le muţi din alveole în pământul din curte. Jumătatea lunii februarie este o perioadă bună pentru însămânţare, iar transplantarea poate fi făcută undeva pe la jumătatea lunii aprilie.

Din cauza încălzirii climatice, data poate fi una relativă, aşa că cel mai bun lucru pe care-l poţi face e să cumperi un termometru special pentru grădinărit.

ÎNSĂMÂNŢAREA RĂSADURILOR DE TOMATE

Umple pe trei sferturi alveolele sau poturile din turbă cu pământ pentru tomate, tasează-l uşor cât să nu rămână goluri de aer, apoi udă-l cu un pulverizator. Așază seminţele deasupra, fără să le înfigi în pământ, apoi acoperă-le cu încă un strat de 1-1,5 centimetri de pământ fin. Stratul trebuie să fie uniform şi presat suficient cât să acopere seminţele.

SFAT: Nu planta prea multe seminţe într-o singură alveolă sau într-un pot: două-trei seminţe sunt suficiente. Altfel rişti ca plantele de tomate să nu aibă suficient loc să se dezvolte.

CUM DEPOZITEZI RĂSADURILE DE TOMATE

Răsadurile de roşii au nevoie de o temperatură ridicată ca să poată germina, iar plantele odată încolţite au nevoie de lumină din belşug. Temperatura solului trebuie să fie peste 12 grade Celsius, însă cea optimă pentru germinare depăşeşte 24 de grade.

Păstrează tăvile în care ai însămânţat roşiile într-o încăpere care să menţină o temperatură constantă de 18-20 de grade Celsius în timpul nopţii şi 20-22 de grade Celsius în timpul zilei şi acoperă-le cu o folie.

Udă pământul cu ajutorul unui pulverizator o dată  la două-trei zile şi nu uita să ridici folia pentru câteva minute în fiecare zi, altfel sub ea ar putea să apară condensul. Odată ce plantele au încolţit, temperatura potrivită este una constantă: 20-22 de grade Celsius.

TRANSPLANTAREA RĂSADURILOR DE TOMATE

La două luni de la însămânţare, dacă răsadurile au fost ţinute în condiţii potrivite şi dacă vremea de afară ţine cu tine, a venit timpul pentru transplantarea plantelor în grădină.

  • Alege un loc potrivit, cu un sol uscat, într-o zonă a grădinii care beneficiază de cât mai mult soare de-a lungul întregii zile.
  • Cu două săptămâni înainte de data pe care ai ales-o, curăţă de buruieni terenul unde vei cultiva roșiile, sapă-l şi mărunţeşte brazdele de pământ, apoi pune bălegar sau îngrăşământ şi amestecă-l cu pământul, folosind o greblă.
  • În ziua aleasă pentru transplantare, trasează şanţuri adânci de aproximativ un centimetru, la o distanţă de 60 de centimetri unul de celălalt.
  • Roşiile au nevoie de spaţiu ca să crească şi să se dezvolte, aşa că răsadurile vor fi plantate la o distanţă de aproximativ 35-45 de centimetri unul de celălalt. E suficient să sapi o groapă de aceeaşi dimensiune cu alveolele sau cu poturile în care au crescut tomatele.
  • Scoate plantele din tăvi cu grijă, ca să nu cadă pământul din jurul rădăcinilor, şi aşază-le în gropile pregătite.
  • Pentru o mai bună integrare în sol, mai poţi adăuga un strat subţire de pământ deasupra celui în care a crescut răsadul.
  • Tot acum e o idee bună să înfigi şi ţăruşi sau araci lângă fiecare plantă, pentru că mai târziu, când rădăcinile vor fi dezvoltate, rişti să le rupi. Aceştia vor ajuta planta să crească drept şi o vor susţine atunci când va avea fructe.
  • La final, udă răsadurile cu o stropitoare. Ai grijă, însă, ca jetul de apă să nu cadă drept pe plantă sau pe rădăcinile ei, pentru că ar putea împrăştia pământul afânat.

Munca fizică ar putea să te demoralizeze dar, când pui în balanţă toate avantajele pe care le ai dacă îţi vei creşte propriile roşii în grădina ta, vei observa că rezultatul merită efortul depus. Roşii proaspete pentru o salată sau pentru o mâncare de legume se găsesc şi în piaţă sau la supermarket, însă cu siguranţă nu vor avea acelaşi gust ca cele culese de tine, iar faptul că ai muncit pentru ele nu poate decât să le dea un gust unic.

Sursa foto: Shutterstock

Vezi şi rețete cu roșii pentru toată vara – idei simple de mâncăruri delicioase!