Culturile industriale de muștar se plantează toamna, dar poți planta primăvara muștar în grădină pe o suprafață mică sau la marginea răsadurilor cu flori.

Puțină lume știe că muștarul protejează celelalte plante din grădină și mai ales florile fragile, care sunt atacate de melci. Iar rădăcina lui pivotantă crește adânc și afânează pământul.

În plus, datorită substanțelor volatile pe care le emană, rădăcina de muștar alungă viermii și coropișnițele și împiedică dezvoltarea unor mucegaiuri și ciuperci dăunătoare. De aceea, muștarul este ideal de cultivat și la marginea rândurilor cu roșii, castraveți sau salată.

Muștar în grădină. Cum să pregătești pământul

Sapă cât mai adânc bucata de pământ în care vrei să cultivi muștar. Muștarul nu este pretențios la sol. Poate să crească și în pământ mai sărat și mai acid, dar cel mai bine se dezvoltă în pământ bogat în humus.

Trebuie udat moderat și este bine de știut că este o plantă aromatică rezistentă la secetă, dar și la temperaturi scăzute de aproxmativ minus 5 grade.

Se cultivă semințele proaspete de muștar în grădină (recoltate cu un an înainte) direct în pământ, se acoperă cu un strat superficial de turbă și nisip, se umezește bine solul și după aproximativ 2 săptămâni încep să încolțească.

Muștarul, ușor de cultivat și recoltat

Boabele de muștar proaspete, recoltate din grădina ta, sunt mult mai aromate decât cele din comerț

Boabele de muștar proaspete, recoltate din grădina ta, sunt mult mai aromate decât cele din comerț

Pe măsură ce se dezvoltă plantele de muștar, acestea nu mai au nevoie decât de apă. Frunzele proaspete și fragede pot fi consumate la salată.

Când ajung la maturitate, plantele înfloresc, florile lor având o culoare galbenă luminoasă și vedelă.

Semințele trebuie recoltate înainte ca fructele să se deschidă, când capătă o ușoară nuanță brună. Apoi se lasă la uscat pe o pânză albă de bumbac la soare și se păstrează în cămară câteva luni sau chiar un an, doi.

Se pot ține în borcane mici din sticlă sau pot fi transformate în pastă de muștar la mixer și păstrate la frigider.

sursa foto: Shutterstock