Frunzele de lemongrass sunt subțiri și lungi, au o aromă specifică de lămâie ușor piperată și pot fi recoltate tot timpul anului. Datorită acestei caracteristici, planta poate fi cultivată la ghiveci pentru a folosi mereu frunzele proaspete când ai nevoie de aroma lor pentru supe sau preparate la cuptor.

Lemongrass are nevoie de multă lumină

Chiar dacă are aspect de iarbă, datorită frunzelor sale lungi, lămâița este decorativă și are un parfum plăcut. Este o plantă exotică, dar este rezistentă la secetă și se poate cultiva ușor și în grădină, și în ghiveci.

Trebuie să îi oferi un loc luminos, unde să primească soare cel puțin dimineața pentru a crește cât mai stufoasă. Are nevoie de sol bine afânat și bogat în compost și de apă cu moderație, ca să nu mucegăiască rădăcinile.

Poți cultiva planta din semințe, dar și din rădăcină

Este foarte ușor să cultivi lemongrass din semințe. Se găsesc și la noi, în magazinele de specialitate, și au nevoie doar de sol bine umezit și bogat în nutrienți pentru a germina. Semințele vor încolți în aproximativ 20 de zile și au nevoie de un spațiu încălzit pentru a crește viguroase.

Dar lămâița poate fi cultivată și din resturi. La fel ca usturoiul sau ceapa, dacă păstrezi partea albă de la baza tulpinii, după ce ai folosit frunzele, o poți pune într-un borcan cu apă pentru a face rădăcini.

De îndată ce se dezvoltă coletul de rădăcini, transplantează lămâița într-un ghiveci larg și pune-o într-un loc însorit și cald. Pământul din ghiveci nu trebuie lăsat niciodată să se usuce, iar primăvara este bine să adaugi fertilizatori pentru foliaj, bogat în nitrogen, ca să crească frunzele mai bogate.

Câteva secrete utile

Cea mai simplă metodă de înmulțire este înrădăcinarea în apă, dar baza albă a tulpinii trebuie să fie sănătoasă și proaspătă.

După ce ating 40 sau 50 de cm în înălțime, frunzele plantei pot fi tăiate pentru a fi folosite la ceaiuri, tincturi sau preparate culinare.

Taie din frunze doar atât cât ai nevoie pentru a găti și lasă planta să crească în continuare.

sursa foto: 123rf.com