Castraveți la ghiveci? Da, se poate, ba chiar se numără printre legumele cel mai ușor de cultivat în balcon, alături de roșiile cherry și dovlecei. Este foarte important să ai un balcon spațios, luminos, cu cel puțin 5 ore de lumină solară pe zi și bine aerisit.

Soiuri de castraveți potrivite pentru balcoane

Pentru a cultiva castraveți la ghiveci ar fi indicat să alegi un soi potrivit pentru spațiile mici, cum sunt soiurile marcate cu F1 sau alte soiuri indicate pentru ghivece, așa cum scrie pe eticheta pachetelor cu semințe.

De asemenea, un alt soi recomandat pentru spații mici este soiul Picolino, care produce lăstari mai mici și stufoși, dar mulți castraveți mici, dulci și foarte buni de murat. În plus, acest soi este foarte rezistent la boli și la razele arzătoare ale soarelui în toiul verii.

Ce sol este necesar pentru castraveți la ghiveci

De ce se fac castraveții amari în grădină

Pregătește un vas foarte încăpător, de cel puțin 10 litri. Pare mult, dar castraveții fac rădăcini lungi și au nevoie de mult spațiu și pământ pentru a se dezvolta și pentru a rodi. De aceea, sunt recomandați pentru balcoanele spațioase și bine aerisite.

Recipientul poate fi pătrat pentru a se încadra mai bine într-un colț însorit de balcon, lângă perete, unde poți monta și o mică scară de susținere din lemn pe care se vor urca lujerii plantei.

Pentru pământ ai nevoie de un substrat universal îmbunătățit cu nisip și turbă. La baza ghiveciului este bine să pui mai mult nisip și să amesteci bine pământul. Poți adăuga și câteva linguri de perlit, care reține bine umezeala la rădăcini, dar le ajută să se aerisească.

Cum se pregătesc semințele de castraveți

Poți cultiva semințele în mici pastile de turbă, bine înmuiate în apă. Când plantele au deja primele 3 frunzulițe, pastilele se îngroapă în ghiveciul cel mare și vor dezvolta noi rădăcini.

Dar poți cultiva semințele direct în ghiveciul destinat castraveților. Plantează-le la o distanță de 3 cm, iar cele care nu cresc prea bine pot fi eliminate.

Semințele pot fi acoperite cu o folie de pastic în nopțile reci, în care temperatura nu trece de 8 – 10 grade Celsius. După ce vremea se încălzește, de la jumătatea lunii aprilie, semințele germinează, iar plantele cresc rapid la soare.

Cum se îngrijesc castraveții la ghiveci

Poti recolta castravetii crescuti la ghiveci la inceput de iunie

Pentru a obține castraveți fragezi și dulci pentru salatele de vară, trebuie să îi uzi foarte des. În zilele foarte calde, ghiveciul trebuie udat de două ori pe zi, dimineața foarte devreme și seara, după ora 18.00. Fără apă vei avea castraveți la ghiveci mai degrabă decorativi, cu flori, dar fără fructe.

Citește cum să îngrijești castravetii de gradina sa nu devina amari!

Castraveții au nevoie de mult soare, de aer și de apă foarte multă. Florile pot fi polenizate cu o pensulă, dacă balconul este închis și nu intră insecte polenizatoare.

Iar săptămânal trebuie să aplici îngrășăminte bio pentru legume, care se dizolvă în apă.