Dafinul la ghiveci este ușor de îngrijit. Dafinul este un arbust de origine mediteraneeană, cu frunzele verzi, lucioase și ondulate, apreciat pentru frumusețea și aroma lui unică. Cultivat la ghiveci, el se adaptează condițiilor de interior fără prea mari pretenții.

Locul cel mai potrivit pentru dafinul la ghiveci

Dafinul poate fi ținut într-un balcon însorit și cald, dar și într-un loc mai umbros, unde are lumină dimineața. El tolerează soarele puternic, dar și umbra, care îi face bine mai ales în perioadele toride de vară.

Dafinul adoră căldura, de aceea iarna trebuie adus în casă, într-o camera încălzită, dar bine luminată. Pământul din ghiveci poate fi pământ bine afânat de grădină amestecat cu o treime nisip, pentru a permite scurgerea rapidă a apei. Rădăcinile dafinului nu suportă umezeala.

Iarna, când planta intră în repaus, trebuie udat rar, după ce se usucă bine pământul. Din primăvară, trebuie udat mai des și se pot adăuga substanțe nutritive pentru foliaj.

Pont!

Tăierile pentru menținerea formei trebuie făcute doar primăvara și toamna!

Când se recoltează frunzele de dafin

Ierburi aromatice la geamul bucătăriei

Dafinul bine îngrijit înflorește în perioada martie – mai, dar florile sale sunt mici și lipsite de frumusețe. Fructele sunt bobițe mici de culoare mov închis care pot fi folosite pentru a da aroma uleiului de corp.

Frunzele se pot culege tot anul, dar perioada în care sunt puternic aromate este vara. Atunci pot fi recoltate și uscate într-un loc bine aerisit, cald, dar departe de soare. Este important ca frunzele să își mențină culoarea verde și după uscare, pentru a avea o aromă plăcută. Ele pot fi păstrate maximum un an după ce au fost culese.

Pont!

Dacă frunzele de dafin puse la uscat capătă o nuanță gălbuie, ele vor avea o aromă amară și vor strica gustul preparatelor culinare la care le folosești!

foto: 123rf.com