1. Pentru a coace prăjiturile perfecte, trebuie să îți cunoști bine cuptorul. Un instrument util în acest sens este termometrul de cuptor, care te ajută să stabilești la ce temperatură poți coace diverse aluaturi fine, pandișpanuri sau biscuiți crocanți. În plus, multe rețete moderne menționează și temperatura cea mai bună la care poți coace diverse prăjituri, astfel că termometrul este ideal.

2. Verifică tava în care pui aluatul pentru copt. Dacă ai uns-o cu prea mult unt, este posibil ca partea inferioară a blatului să se ardă, deoarece grăsimea îl face să se prăjească. Dacă tava nu este bine curățată și are încă urme de la alte aluaturi arse, îți va strica din nou prăjitura. Ideal ar fi să folosești pentru fiecare desert foaie de copt, să fii sigură că nu vor mai apărea accidente.

3. În cazul în care ai cuptor clasic pe gaz și flacăra lui este prea puternică, pune sub tava de copt o altă foaie groasă de tablă, pentru a domoli căldura. Dacă prăjiturile se ard, chiar dacă ai pus tava pe treapta de mijloc, urcă tava pe o treaptă superioară și ajustează flacăra.

24846146_m

4. Pregătește un grătar cromat pentru a scoate imediat blatul sau foile de prăjitură după ce s-au copt. Grătarul este recomandat pentru toate prăjiturile, inclusiv pentru cozonaci sau plăcinte, care se vor răci uniform.

5. Ține cont de faptul că tăvile moderne din aluminiu sau silicon transferă căldura mai rapid și orice aluat se coace mai repede. În schimb, în tăvile de sticlă sau tablă neagră, coacerea durează cu câteva minute mai mult.

sursa foto: 123rf.com