Organele din miel din care poți pregăti drobul sunt ficatul, plămânii, inima și rinichii. O dată cu ele trebuie să cumperi și prapure de miel pentru a umple drobul.

Când cumperi organele de miel, verifică atentă eticheta pachetului, fie că sunt congelate sau proaspete. Trebuie să aibă o origine sigură, de la un producător recunoscut, și să fie în termen de valabilitate. Ideal ar fi să cumperi organe proaspete, ambalate în vid. Sunt mult mai gustoase și aromate pentru preparatele la care vrei să le folosești.

Trebuie să știi că organele de miel proaspete rezistă doar două zile la frigider, astfel că trebuie preparate termic cât mai repede după ce le-ai cumpărat.

Cum alegi organele de miel

Privește cu atenție textura organelor și culoarea lor. Fie că este vorba de ficat sau de rinichi, textura lor trebuie să fie fermă, ușor alunecoasă, lucioasă și fibroasă. Dacă sunt prea moi, este posibil să fi fost vechi, congelate și decongelate recent pentru a fi vândute la un an diferență sau chiar mai mult.

Culoarea organelor de miel trebuie să fie un roșu sănătos, care să amintească de sângele proaspăt.  

Cum se pregătesc organele de miel pentru drob

Principalul preparat de Paște la care se folosesc organele de miel este drobul. Măruntaiele se spală bine cu apă rece, apoi pot fi ținute două sau trei ore în apă rece cu puțin oțet sau cu zeamă de lămâie, să se frăgezească și să dispară mirosul accentuat specific, dacă nu îți place.

Organele se fierb bine, iar în zeama de fiert, după ce ai ales spuma, se pot pune anumite condimente potrivite precum boabe de piper, foi de dafin și crenguțe de rozmarin. Organele vor căpăta un gust mult mai bun.

După ce le-ai fiert, se dau prin mașina de tocat, se adaugă carne de miel sau de porc tocată în funcție de rețetă, condimentele specifice și se pregătește drobul de miel.